Urmărește-ne

Airbus va construi și al șaselea BelugaXL; inițial au fost planificate cinci

  1. BoardingPass.ro
  2. Știri
  3. Airbus va construi și al șaselea BelugaXL; inițial au fost planificate cinci

Știri

Airbus va construi și al șaselea BelugaXL; inițial au fost planificate cinci

Producătorul european de avioane a anunțat marți decizia de a construi și al șaselea avion BelugaXL. Inițial, în noiembrie 2014, Airbus a anunțat că vor fi produse doar cinci avioane de acest tip.

BelugaXL, avion special destinat transportului de componente Airbus, este construit pe fuzelaj de Airbus A330 și este propulsat de motoare Rolls Royce.

Primul avion BelugaXL a efectuat primul zbor în iulie 2018 iar acum este folosit pentru zboruri de certificare dar și pentru a valida compatibilitatea sa cu platformele de încărcare-descărcare a fabricilor Airbus din Europa. În luna februarie a acestui an, BelugaXL numărul 1 a efectuat cu succes un transport de la Hamburg la Toulouse a două aripi de Airbus A350 XWB.

Al doilea BelugaXL a fost vopsit în urmă cu câteva zile la Toulouse și, împreună cu primul, va intra în serviciul comercial până la finalul acestui an.

Citește și  Vietnam Airlines va opera spre București un zbor de repatriere cu A350

De asemenea, Airbus declară că până în 2023 cele șase BelugaXL vor fi operaționale și vor înlocui Airbusurile BelugaST care sunt acum în serviciul comercial al companiei. Cu toate acestea, Airbus adaugă că viitorul celor cinci BelugaST nu este încă stabilit deoarece acestea vor mai putea zbura încă 10-20 de ani însă este posibil ca acestea să efectueze zboruri cargo pentru clienți din afara grupului.

Click pentru a comenta

Vrei să zici ceva?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mergi sus