ANALIZĂ Alte trei avioane care au fost deținute de companii românești au ajuns în Iran

Airbus A320 / Foto: Vladimír Vondruška

Trei avioane care au fost deținute de companii aeriene din România și au fost vândute în perioada 2022-2023 au ajuns la companii aeriene din Iran.

Două Boeinguri 737-300 și un Airbus A320 care au aparținut companiilor aeriene românești Air Bucharest, Carpatair și Fly Lili au fost vândute sau administrate în 2022 și 2023 de o companie din Bulgaria și o altă companie din Tajikistan.

Cumpărătoarea Boeingului 737-300 și a Airbusului A320 deținute anterior de Air Bucharest și Fly Lili este o companie aeriană înregistrată și certificată în Tajikistan, iar Boeingul 737-300 Carpatair a fost administrat sau cumpărat de o companie din Bulgaria.

Însă cele două entități nu par să fi fost prea interesate să opereze avioanele cumpărate din România deoarece le-ar fi vândut mai departe către companii aeriene din Iran înainte de a opera zboruri comerciale cu acestea.

Potrivit informațiilor BoardingPass, fostul avion deținut de Carpatair a fost mutat în 11 august 2022 de la Arad spre un aeroport necunoscut din Tajikistan cu înmatriculare bulgară.

Câteva luni mai târziu, în luna mai a anului 2023, Boeingul 737-300 în cauză a fost preluat de compania aeriană iraniană Sepehran Airlines și reînmatriculat în Iran.

Boeingul 737-300 cumpărat în primăvara anului trecut de Asian Express Airline de la Air Bucharest a fost mutat în prima jumătate a lunii mai de la București pe aeroportul din Turkmenabat (Tajikistan).

Câteva luni mai târziu, conform Flightradar24, acest avion ar fi fost preluat de compania aeriană Varesh Airlines din Iran și a fost mutat la finele lunii octombrie 2023 pe aeroportul din Teheran, capitala Iranului.

Al doilea avion preluat recent din țara noastră de compania din Tajikistan este primul Airbus A320 care a fost cumpărat de Fly Lili în urmă cu câțiva ani. Acest avion a fost parcat pe aeroportul din Varna (Bulgaria) și nu a operat niciodată zboruri pentru compania românească.

La jumătatea lunii decembrie 2023, Fly Lili a radiat din registrul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) acest avion, probabil, ca urmare a vânzării sale.

Ulterior, acest Airbus A320 a fost înmatriculat în Tajikistan, iar în noaptea dintre 13 și 14 februarie 2024 a decolat din Varna (Bulgaria) spre Turkmenabat (Turkmenistan) cu număr de zbor Asian Express Airline.

Datele înregistrate de Flightradar24 și alte servicii similare indică faptul avionul nu a mai aterizat pe aeroportul de destinație, ci s-ar fi întors din apropierea graniței dintre Iran și Turkmenistan spre capitala Iranului, acolo unde a și aterizat.

În acest moment este neclar dacă și acest avion va rămâne în Iran și va intra în flota vreunei companii aeriene iraniene, însă companiile aeriene din Iran au primit în ultima perioadă mai multe avioane prin același tip de diversiune.

Pe lângă acest caz, la finalul anului 2022, patru Airbusuri A340 care erau mutate din Africa de Sud spre Uzbekistan au fost redirecționate spre capitala Iranului în timp ce se aflau în spațiul aerian iranian.

Ulterior, cele patru avioane au fost înmatriculate în Iran și sunt operate de companii aeriene din această țară, iar lor li s-au alăturat alte două Airbusuri A340-200 care au fost cumpărate de la guvernul francez de o entitate din Indonezia.

De asemenea, și cele două Airbusuri A310 cumpărate de la TAROM de o companie aeriană din Armenia în anul 2018 au fost ulterior achiziționate de aceeași Asian Express Airline și, într-un final, au ajuns tot companii aeriene din Iran.

Din cauza sancțiunilor impuse Iranului, activitatea de vânzarea a avioanelor și a componentelor de avioane către entități din această țară este interzisă.

Însă, în ciuda sancțiunilor, companiile aeriene din Iran și-au mărit în ultimii ani flotele cu avioane care au fost deținute și apoi vândute de entități din Europa și nu numai către companii precum Asia Express Airline.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Sfaturi pentru un zbor mai ușor de la o însoțitoare de bord

Articolul următor

Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova a fost revocat

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share