Compania aeriană a miliardarului român Ion Țiriac este în plin proces de organizare, iar flota sa de avioane a fost redusă la un singur avion.
Cel mai mare avion deținut de Țiriac Air, un Bombardier Global 6000, a părăsit la începutul lunii iulie 2024 flota companiei aeriene, așa cum BoardingPass anunța în exclusivitate aici.
Transferul acestui avion către compania aeriană austriacă Avcon Jet se întâmpla la mai puțin de un an după intrarea sa în flota companiei aeriene deținută de miliardarul român.
În săptămânile care au urmat, Gulfstreamul G200 deținut de Țiriac Air a ajuns, de asemenea, la Avcon Jet, iar avionul deținut de frații Pavăl care era operat de Țiriac Air a intrat în flota altei companii, detalii aici.
Conform informațiilor oficiale consultate, flota companiei aeriene românești a fost redusă la un singur avion, un Bombardier Global 5000, și un elicopter.
Totuși, cele două avioane transferate la Avcon Jet par să fi rămas la dispoziția omului de afaceri român, ambele fiind staționate în continuare la București.
Întrebată despre aceste modificări, compania a transmis într-un răspuns pentru BoardingPass că aceasta „trece printr-un process de reorganizare”.
Reprezentantul acesteia nu a oferit detalii suplimentare cu privire la motivele din spatele transferului avioanelor către Avcon Jet ori procesul de reorganizare.
Sursele BoardingPass sugerează că singurul avion privat rămas în flota Țiriac Air, înmatriculat în România, va părăsi curând compania, iar Certificatul de Operator Aerian al acestia ar urma să fie suspendat sau chiar anulat.
De asemenea, omul de afaceri Ion Țiriac a afirmat recent într-o emisiune televizată că acest avion ar fi fost scos la vânzare.
Țiriac Air este a doua cea mai veche companie aeriană românească activă, după TAROM, aceasta fiind certificată în România încă din anul 1997, potrivit datelor BoardingPass.
De-a lungul celor aproape trei decenii de activitate, compania a avut o flotă relativ restrânsă, atingând un maxim de cinci avioane în 2008.
Pe lângă operațiunile aeriene, aceasta mai deține un hangar și propriul terminal și platformă de parcare pentru avioane la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București.
Datorită acestor facilități, compania miliardarului deservește la sol aproape toate avioanele private care zboară spre și dinspre cel mai mare aeroport din România.
Între 2005 și 2023, Țiriac Air a raportat profit doar în anul 2006, aproape un milion de lei, și a înregistrat cea mai mare pierdere în anul 2020 (70,2 milioane de lei).
În 2023, compania a generat o cifră de afaceri de 31,4 milioane de lei, dar a raportat o pierdere de 7,1 milioane de lei și a avut un număr mediu de 33 de angajați.
Istoricul flotei și a datelor financiare ale companiei aeriene Țiriac Air sunt disponibile pe profilul companiei de pe BoardingPass.
» 🏢 Detalii complete despre compania aeriană Țiriac Airnou
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.