Finanțarea pentru noul terminal de la aeroportul Iași a fost aprobată

Proiectul de extindere a Aeroportului Internațional Iași a obținut fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Anunțul a fost făcut joi, 17 martie 2022, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Președintele Consiliului Județean Iași, alături de Vicepreședintele CJ Iași, Romeo Vatră, Director General al R.A. Aeroportul Iași, și Cosmin Pricop, Director Tehnic al R.A. Aeroportul Iași.

Valoarea totală a proiectului de extindere a Aeroportului Internațional Iași, care presupune construirea terminalului T4 și mărirea capacității de parcare, este de 447.270.880,56 lei cu TVA.

Valoarea totală eligibilă este de 367.876.172,66 lei, din care 85 la sută reprezintă contribuția de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13 la sută este contribuția de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

Viitorul terminal va fi construit pe o suprafață de peste 30 de mii de metri pătrați, în conformitate cu obiectivele de protecție a mediului.

Proiectul prevede și realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde. De asemenea, echipamentele care vor fi montate în terminal vor fi de ultimă generație, cu un consum redus de energie.

Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iaşi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adică un număr dublu față de capacitatea pe care o au astăzi terminalele T2 și T3.

Am mizat pe extinderea infrastructurii aeroportuare pe partea de Vest şi am prins ultimul avion. A fost cea mai bună variantă de a obține fonduri prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Strategia pe care am ales-o este cea fezabilă, iar acum avem şi garanția că vom reuși implementarea și finalizarea proiectului. Aeroportul este un obiectiv strategic pentru dezvoltarea județului Iaşi şi a întregii regiuni, iar criza refugiaților ne-a arătat încă o dată cât de importantă este modernizarea acestei porți aeriene care ne conectează cu lumea”, a declarat Președintele Consiliului Județean Iași.

Modernizarea Aeroportului va înseamna, în următoarele etape, și rezolvarea problemelor legate de accesibilitate.

Pentru Consiliul Județean devine o datorie să dezvoltăm infrastructura pe zona de nord a Aeroportului, drumurile către Aroneanu, conexiune cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8, bretea care este în caietul de sarcini al proiectantului. De asemenea, pe partea de sud, Primăria Municipiului Iași va moderniza strada Aeroportului. În plus, a trebuit să ne asumăm dezvoltarea pe partea de est a unei infrastructuri rutiere care să pună în valoare zona cargo de la Aeroportul Iași și să prefigurăm o conexiune către Holboca, cu relația spre viitorul Parc Industrial. Dacă CFR va duce la capăt zona de transbordare de la Holboca, practic vom avea intermodalitate între traficul aerian, feroviar și rutier”, a precizat Vicepreședintele CJ Iași.

Pentru noi este un moment extrem de important, fiindcă marchează un pas înainte în dezvoltarea pe termen lung a Aeroportului Iași. Doresc să mulțumesc echipei Aeroportului, care a lucrat intens la acest proiect ambițios și a depus eforturi deosebite pentru a parcurge toate etapele într-un timp foarte scurt. Practic, am realizat întreaga documentație și am făcut toate demersurile și analizele necesare contra cronometru, un efort care acum este încununat de această aprobare a cererii de finanțare”, a declarat Romeo Vatră, Director General Provizoriu al R.A. Aeroportul Iași.

Zilele viitoare vom semna contractul ce ne asigură creditul bancar pentru investiții și acoperirea TVA-ului, și care reprezintă o sumă importantă în cadrul acestui proiect, urmează finalizarea procedurii de achiziție, când vom anunța și câștigătorul licitației, iar la final vom semna contractul de finanțare pentru proiectul tehnic și cel de execuție a lucrărilor la noul terminal T4. De asemenea, doresc să mulțumesc Consiliului Județean Iași pentru suportul oferit și colaborarea foarte bună, consilierilor județeni care au susținut toate proiectele noastre. Nu în ultimul rând, apreciez buna colaborare cu Ministerul Transporturilor și specialiștii JASPERS. Modul în care am lucrat împreună reprezintă, fără doar și poate, un exemplu de bună practică pentru toate investițiile pe care le avem la nivelul Iașului și chiar la nivel național. Greul de-abia cum începe, suntem însă încrezători că rezultatul va fi unul pe măsură. Ieșenii au nevoie de un aeroport modern, la standarde europene, care să deservească un număr dublu de călători și care să fie mult mai atractiv pentru comunitate și pentru companiile aeriene”, a adăugat Director General Provizoriu al R.A. Aeroportul Iași.

Noul terminal al Aeroportului Internațional Iași va fi gata la finalul anului 2023 și va deservi zborurile internaționale.

Acesta va avea trei niveluri (subsol tehnic, parter și etaj), șapte porți pentru plecări și trei porți pentru sosiri, cu posibilitatea de asigurare a unor fluxuri bidirecționale. Trei dintre porțile de la etajul noului terminal vor fi prevăzute cu tuneluri de îmbarcare.⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
6
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Air Serbia a anulat toate zborurile spre Rusia

Articolul următor

Rută nouă: București – Split cu Croatia Airlines din iunie 2022

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
6
Share