Luminile sistemului de balizaj de la pista Aeroportului Internațional Braşov – Ghimbav au fost pornite pe 21 decembrie, în cadrul unei prezentări cu caracter demonstrativ.
Lucrările de execuție a balizajului şi a firului director pe ambele direcții pentru pista Aeroportului Internațional Braşov au fost finalizate, iar în seara zilei de marți, 21 decembrie 2021, în premieră, a fost pornit întreg sistemul în cadrul unei probe tehnice.
La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Braşov, directorul Direcției Implementare Aeroport din cadrul CJ Braşov și managerul de proiect din partea Asocierii Electrogrup – Electroprecizia AG SRL care a implementat sistemul de balizaj s-a desfășurat la etajul I al terminalului de pasageri.
Sistemul de balizaj ajută aeronavele să aterizeze chiar în condiții de vizibilitate scăzută, până la doar 175 de metri vizibilitate în lungul pistei.
Lămpile care alcătuiesc sistemul de balizaj au rolul de a delimita pista şi suprafețele de mișcare aeroportuară şi de a oferi repere vizuale pentru piloți.
Pe amplasamentul de la Ghimbav au fost montate atât lămpi încastrate în pistă, cât şi lămpi supraterane, care conturează perimetrul pistei de decolare-aterizare, al căii de rulare şi al platformei de îmbarcare-debarcare.
Din punctul de vedere al infomațiilor pe care aceste lămpi le oferă piloților, există mai multe tipuri de echipamente:
– lămpile de prag de pistă – care semnalizează începutul, respectiv finalul pistei;
– lămpile din zona de contact – care semnalizează zona optimă în care avionul trebuie să aterizeze;
– luminile axiale – care ghidează aeronava la rulajul pe pistă; luminile de buzunar de pistă;
– luminile de capăt de pistă; luminile de baretă stop, de buzunar de întoarcere şi de cale de rulare.



Toate aceste lămpi sunt comandate independent, pe fiecare directivă de aterizare. Ele au lumini cu intensități variabile şi culori diferite, în funcție de specificul şi utilitatea acestora.
Dincolo de capătul pistei a fost instalat firul director, alcătuit din piloni cu barete orizontale, amplasați pe o distanță de 900 de metri de la pragul pistei.
Firul director este un element foarte important pentru ghidarea piloților aeronavelor pe timp de noapte şi în condiții de vizibilitate scăzută. Rolul său este de a ajuta echipajul să se axeze pe direcția pistei şi de a oferi indicații vizuale privind distanța până la pragul pistei.
Lămpile amplasate pe stâlpii din cadrul firului director compun planul luminilor.
Firul director (respectiv sistemul de balizaj luminos de apropiere) este realizat cu lămpi de mare intensitate, supraterane, montate pe tije frangibile la înălțimea de maximum 1,8 metri sau pe stâlpi frangibili cu înălțimea de peste 1,8 metri.



Doar acest sistem integrează 174 lămpi unidirecționale cu filtru alb, 54 lămpi unidirecționale cu filtru roșu şi 30 lămpi unidirecționale albe FLASH.
Înălțimea stâlpilor şi direcția în care sunt orientate lămpile sunt calculate în așa fel încât, văzută de sus, imaginea să formeze un plan continuu, un covor de lumini care să nu orbească piloții şi să asigure ghidarea în condiții de vizibilitate scăzută.
Aeroportul Internațional Braşov dispune de un sistem de balizaj cu lămpi pe sistem LED, ceea ce asigură o fiabilitate mai mare în funcționare şi un consum redus de curent.
Comanda întregului sistem se realizează prin intermediul unui echipament de tip touchscreen, existând comenzi separate pentru fiecare segment de lumini.
Contractul pentru obiectivul „Proiectare și execuție Balizaj – construcții și instalații – etapa a III-a AIBG, proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă – etapa a III-a AIBG” a fost semnat pe 3 noiembrie 2019 cu Asocierea Electrogrup – Electroprecizia AG SRL.
Valoarea totală a contractului este de 65.598.566,25 lei, din care 22.311.496,63 lei înseamnă proiectarea și execuția balizajului.
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.