IATA solicită Guvernului României să ajute industria aviației

Foto: BoardingPass

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a solicitat Guvernului României să ajute companiile aeriene locale să se recupereze din criza cauzată de COVID-19, oferind urgent ajutorul financiar promis.

IATA estimează că, ca urmare a colapsului traficului aerian din cauza COVID-19, veniturile generate de companiile aeriene pe piața românească vor scădea cu 1.4 miliarde de dolari în 2020, iar numărul de pasageri cu 59% față de 2019.

Advertisements

Acest lucru pune în pericol peste 54 de mii de locuri de muncă în țara noastră, potrivit Asociației Internaționale.

Economia românească are nevoie de conectivitate aeriană puternică și de un sector aerian sănătos pentru a oferi sprijin esențial locurilor de muncă și pentru prosperitate. Guvernul a adoptat unele măsuri pentru a ajuta companiile aeriene însă avem nevoie urgentă de ajutorul suplimentar de 130 de milioane de euro, promis la începutul acestui an dar care nu a fost oferit niciodată. Peste 54 de mii de locuri de muncă sunt în pericol dacă companiile aeriene intră în faliment și redresarea economică este blocată din lipsa unor legături aeriene adecvate. Ajutorul financiar acordat de guvern poate face toată diferența în acest moment crucial”, a declarat Rafael Schvartzman, vicepreședintele regional pentru Europa al IATA.

Ultimele estimări ale IATA prevăd că operatorii aerieni din Europa vor pierde 21.5 miliarde de dolari în 2020, cel mai rău an din istoria aviației.

Companiile aeriene au luat măsuri urgente pentru a păstra bani în conturi dar acest lucru nu va fi suficient pentru a preveni pierderi de locuri de muncă la scară largă, reducerea rutelor și dispariția probabilă a unor companii aeriene.

La nivel european, și nu numai, o mai multe guverne au intervenit pentru a oferi măsuri de salvare financiară companiilor aeriene, dintre acestea amintim:

  • Franța: ajutor financiar în valoare de 7 miliarde de euro;
  • Germania: ajutor de 9 miliarde de euro companiei Lufthansa;
  • Portugalia: 1.2 miliarde EUR pachet de asistență pentru TAP;
  • Grecia: garanție de 150 de milioane euro pentru Aegean Airlines;
  • Spania: garanție în valoare de 260 milioane euro pentru Vueling;
  • Marea Britanie: 600 milioane lire sterline pentru Easyjet și 300 milioane lire sterline pentru Wizz Air.

Este un moment periculos pentru companiile aeriene din România. Recuperarea traficului aerian este foarte lentă și fluxurile de numerar au suferit. Sprijinul Guvernului este necesar acum pentru a se asigura că România are o industrie aeriană viabilă care să conducă și la redresarea economică”, a adăugat Rafael Schvartzman.

Advertisements
Total
24
distribuiri
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
24
Distruibuie