Istanbul New Airport – cel mai mare aeroport al lumii va înlocui deja terorizatul aeroport Ataturk din Istanbul în 2018 (Foto & Video)

Istanbul, Turcia, construiește al treilea aeroport internațional al său și cel mai mare ca mărime din lume, numit în acest moment ca Istanbul New Airport. Acesta va fi un nou aeroport cu facilitați ultra moderne capabile să gestioneze traficul aerian substanțial și supratensiunile vechiului oraș turc, amenințări de securitate, precum și creșterea rapidă a celei mai bune companii aeriene din Europa, conform Skytrax, Turkish Airlines. Cu o scurtă privire la designul futurist al turnului de control al traficului aerian ne spune că orașul antic este gata să sa ia cu asalt traficul aerian în secolul 21 cu un aeroport care va deveni cu siguranță emblematic.

Orașul Istanbul este poarta de acces dintre Europa și Asia. Uneori acest lucru crează diverse conflicte culturale și politice între taberele estice și cele vestice. Ultimul exemplu este triplul atentat terorist care a avut loc recent la Aeroportul Ataturk din Istanbul, când au fost ucise peste 40 de persoane și alte 250 rănite.
Conform unor surse, aeroportul Ataturk va fi închis complet îndată ce Istanbul New Airport devine operațional.

istanbul new airport 1

Desigur, o minune arhitecturală nu poate șterge din istorie aceste tragedii naționale ale Turciei, dar un aeroport cu tehnici și sisteme moderne de securitate vor crește siguranța și vor putea preveni mai bine aceste tipuri de incidente neplăcute. Aeroportul Ataturk Istanbul este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi și hub-uri din lume. Deschis în 1924, aeroportul este a devenit al treilea cel mai mare și aglomerat aeroport din Europa (după Aeroportul Heathrow din Londra și Aeroportul Charles de Gaulle din Paris), care deservește aproximativ 60 de milioane de oameni anual. Se așteaptă ca Istanbul New Airport să faciliteze transportul aerian a peste 90 de milioane de pasageri până la sfârșitul anului 2017, când este planificată finalizarea primei faze de construcție, și 150 de milioane în 2018 când lucrările de construcție a întregului aeroport vor fi terminate.

Acest nou mega aeroport în valoare de peste 11.3 miliarde de dolari va fi construit la 35 kilometri față de centrul orașului, într-o zonă spațioasă situată în apropierea orașului Arnavutköy, în nordul părții europene a Istanbulului. Compania Grimshaw (UK) în parteneriat cu Nordic Office of Architecture (Norvegia) au câștigat licitația de design a terminalelor de pasageri în fața altor companii faimoase, cum ar fi Zaha Hadid Architects (UK), iar constructorul va fi Istanbul Grand Airport (Turcia).

istanbul new airport 2

Odată cu un design modern, noi piste, terminale, turnuri de control și tehnologii, pe Istanbul New Airport securitatea avansată va fi tratată ca un punct vital pentru a asigura siguranța, Turcia suferind la acest capitol în ultima perioadă.

Conform Europort, acest nou proiect va include construcția a 6 piste de aterizare, 8 turnuri de control, 165 poduri de îmbarcare a pasagerilor, o capacitate de 500 de aeronave și trenuri care vor conecta terminalele, acestea având o capacitate de peste 6.5 milioane metri pătrați. În prima fază a construcției vor fi finalizate 3 piste, un terminal principal însoțit de alte două terminale-satelit, 88 poduri de îmbarcare, spitale, hoteluri și centre de convenții, conform publicației The National.

istanbul new airport 7

Recentele schițe oferă o privire de ansamblu asupra noului aeroport, un turn de control cu o înălțime de 95 metri vizibil din aer și de la mare îndepărtare, cum ar fi orașul Istanbul. Acesta a fost proiectat de firma americană de arhitectură Aecom împreună cu Pininfarina, o firmă italiană care creează schițe de design pentru mașini. Forma eliptică a turnului este inspirată de o lalea, un important simbol cultural vechi de secole în folclorul turc.

Designul turnului de control este completat de terminalele aerisite și spațioase care ar trebui să aducă Istanbul New Airport ca preferința principală ca hub de conexiune pentru călătorii care se întreaptă spre este sau vest. Aceste terminale high-tech vor îmbunătăți experiența logistică de care vor avea parte pasagerii prin întrări uriașe, pereți de sticlă, săli de așteptare mari care vor ușura orientarea, tavan înalt de 22 metri, lumină naturală și acces rapid la tranuri, metrouri și autobuze.

istanbul new airport 3 istanbul new airport 6

Acum, mai mult ca niciodată, securitatea aeroportului va fi prioritatea numărul 1 în Istanbul, datorită recentelor atentate teroriste care au vizat aeroportul Ataturk, dar și restul Turciei. Înainte de recentul atac, Richard Meredith, Chief Development Officer al aeroportul Ataturk, a afirmat că este nevoie de ”spații mai mare și aerisite de circulație” în zona ghișeelor de check-in. Se pare că această dorință va fi pusă în aplicare odată cu construcția acestui nou aeroport.

Galerie foto Istanbul New Airport

istanbul new airport 10 istanbul new airport istanbul new airport 9 istanbul new airport 8 istanbul new airport 7 istanbul new airport 6 istanbul new airport 5 istanbul new airport 4 istanbul new airport 3 istanbul new airport 2 istanbul new airport 1 INA PD2 CP Section 2-151001.indd ına_-ınterior-design-present_north-east-pier_2015-10-08aa-11 ına_-ınterior-design-present_north-east-pier_2015-10-08aa-25 ına_-ınterior-design-present_north-east-pier_2015-10-08aa-34 ına_-ınterior-design-developement_workshop-2--15-10-2015-63 11_central-pier⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
51
distribuiri
un comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Profită de oferta Ryanair pentru a călători din Timișoara către Berlin și retur cu numai 20 Euro

Articolul următor

FAA interzice zborurile din și către Turcia pentru o perioadă nedeterminată (Update)

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
51
Share