În prezent, se desfășoară lucrări de extindere la 11 dintre cele 17 aeroporturi din România, având ca obiectiv fie construirea unui terminal nou, fie extinderea celor existente.
La aeroportul din Satu Mare se desfășoară simultan două proiecte care vizează infrastructura aeroportuară, cele două completându-se reciproc.
Proiectele „Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Satu Mare prin îmbunătățirea condițiilor de siguranță aeroportuară” și „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare” au o valoare totală de 431,9 milioane de lei, iar lucrările trebuie să fie finalizate până la sfârșitul acestui an, în 31 decembrie 2023.
Consiliul Județean Satu Mare a confirmat pentru BoardingPass că cele două programe de dezvoltare la care se lucrează la aeroportul sătmărean nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului, dar progresează în mod semnificativ.
Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Satu Mare prin îmbunătățirea condițiilor de siguranță aeroportuară” era finalizat în proporție de 67% la sfârșitul lunii noiembrie, în timp ce „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare” era finalizat în proporție de 59,13%.
Pe lângă cele două proiecte de infrastructură, la aeroportul din Satu Mare se derulează și proiectul „Carpathian Small Aviation – noi abordări pentru mobilitatea persoanelor și bunurilor în regiunea Carpaților”, care vizează crearea unei platforme de partajare a zborurilor și achiziționarea unui simulator de zbor.
Conform informațiilor obținute de la CJ Satu Mare, platforma de partajare a zborurilor se află în prezent în fază de testare, în timp ce simulatorul de zbor va ajunge la aeroport în curând.
În cadrul programului „Carpathian Small Aviation”, între august și noiembrie 2023, au fost operate zboruri cu aeronave de mici dimensiuni din Satu Mare către Nyíregyháza (Ungaria) și Košice (Slovacia), pe care locuitorii din Satu Mare le-au putut încerca gratuit.
Aeroportul din Satu Mare a înregistrat în 2022 o scădere cu 27,3% a traficului față de anul 2019, când a înregistrat 84.171 de pasageri. În primele trei semestre ale anului 2023, traficul de pasageri a fost de 44.463 de pasageri.
Estimarea pentru anul 2023 este de 56.461 de pasageri, ceea ce reprezintă o scădere cu 6,7% față de traficul din anul 2022, an în care aeroportul sătmărean a înregistrat 60.568 de pasageri.
Compania TAROM operează în prezent zboruri între Satu Mare și București, în timp ce compania Wizz Air operează zboruri între Satu Mare și aeroportul Luton din Londra (Marea Britanie), fiecare destinație având o frecvență de două zboruri săptămânale.
HiSky a operat zboruri neregulate (charter) din Satu Mare către Antalya (Turcia) în sezonul estival, între 18 iunie și 17 septembrie 2023. În această perioadă, au fost operate în total 14 zboruri, cu o capacitate totală de 5.256 de locuri.
Traficul aeroportului din Satu Mare pe zboruri neregulate (charter) în perioada ianuarie-septembrie 2023 a fost de 5.176 de pasageri, conform datelor oficiale.
Anul viitor, în perioada sezonului estival, vor fi operate patru zboruri săptămânale pe ruta Satu Mare – Antalya (Turcia) de către companiile HiSky și TailWind Airlines. Primul zbor va decola de la Satu Mare în data de 3 iunie 2024.
În prezent, în țară există 40 de proiecte care vizează infrastructura aeroportuară și trebuie să fie finalizate până la sfârșitul anului, dar 90% dintre acestea nu vor fi gata la timp.
Terminarea proiectelor cu întârziere poate crea probleme semnificative în bugetele unor aeroporturi din România, dar Ministerul Transporturilor ar fi în căutarea unor soluții pentru a ajuta proiectele care nu vor fi finalizate la timp.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.