Polonia și Cehia au interzis accesul companiilor aeriene bieloruse în spațiile lor aeriene

Foto: Paweł Guraj

Polonia și Cehia au decis miercuri după-amiază să interzică toate zborurile operate de companiile aeriene bieloruse prin spațiile lor aeriene.

Decizia celor două țări vine la trei zile după ce regimul Lukașenko a forțat un Boeing 737-800NG Ryanair care zbura pe ruta Atena – Vilnius să aterizeze la Minsk pentru a aresta un pasager, detalii AICI.

Advertisements

Potrivit presei, companiile aeriene bieloruse nu mai pot intra în spațiul aerian polonez începând de joi, iar în cel ceh începând de vineri.

În urma acestui incident, șefi de stat și prim-miniștri ai țărilor din UE au propus interzicerea în spațiul aerian al UE zborurile companiilor aeriene însă această propunere încă nu a fost adoptată de toate țările din UE, detalii AICI.

Până la ora publicării acestui articol doar Marea Britanie, Franța, Lituania, Letonia, Estonia, Suedia au interzis zborurile companiilor bieloruse, atât cele care au destinație aeroporturi din aceste țări cât și cele care tranzitează spațiile lor aeriene.

De asemenea, Ucraina a interzis zborurile spre și dinspre Belarus însă avioanele companiilor bieloruse pot încă să-i tranziteze spațiul aerian.

În ceea ce privește România, momentan companiile aeriene bieloruse continuă să tranziteze spațiul aerian românesc. Nicio companie aeriană nu a operat în ultimii ani zboruri regulate între România și Belarus.

Până miercuri după-amiază Belavia a fost fortață să suspende rutele din Minsk spre Vilnius, Kiev, Lvov, Stockholm, Londra, Paris, Helsinki și Riga.

Zborul Belavia de miercuri din Minsk spre Barcelona a fost întors în capitala Belarusului de la granița dintre Belarus și Polonia din cauza faptului că zborul nu avea permisiunea de a tranzita spațiul aerian francez.

Deciziile adoptate de țările enumerate anterior afectează nu doar Belavia ci și alte companii aeriene din Belarus, precum TransAVIAexport și Ruby Star

În plus, mai multe companii aeriene din Europa au suspendat încă de la începutul acestei săptămâni zborurile lor spre Minsk și majoritatea evită tranzitarea spațiului aerian bielorus.

Advertisements
Total
38
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
38
Share