Asociația Profesională a Controlorilor de Trafic Aerian din România (RATCA) avertizează printr-o scrisoare transmisă Ministrului Transportului despre posibile perturbări ale operațiunilor aeriene la aeroportul Henri Coandă în cazul în care proiectul de construcție a căii ferate până la aeroport continuă.
Această situație ar putea fi întâmpinată în special în sezonul de toamnă când din cauza condițiilor meteo vizibilitatea în zona aeroportului scade semnificativ și are de-a face cu traseul ales de autorități pentru calea ferată.
Redăm mai jos conținutul scrisorii transmisă de RATCA către Ministrul Transporturilor și directorii generali ai ROMATSA, Compania Națională Aeroporturi București și Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
La Aeroportul International Henry Coanda Bucuresti, in conditii de vizibilitate redusa, se poate opera doar pe directiile 08R08L pana la o distanta vizuala in lungul pistei de 175m. Aceasta deoarece directiile 26L/26R nu sunt dotate cu balizaj luminos corespunzator.
Conditii de vizibilitate redusa la AIHCB se inregistreaza incepand cu luna septembrie si pana in luna aprilie, uneori si mai mult.
Am aflat din presa ca solutia aleasa pentru a aduce metrou la aeroport este cea supraterana si ca linia de metrou va intersecta prelungirea axului pistei 08R, isi va continua drumul intre cele doua piste pana la aerogara, apoi va intersecta prelungirea pistei 08L si va continua paralel cu pista 08L.
Aceasta solutie, desi ofera avantajul unei executii rapide presupunem, are dezantajul major ca va afecta operatiunile de trafic aerian.
Din experienta de trafic pe care o avem, apreciem ca operatiunile vor fi degradate la CAT I, adica nu se va putea opera la AIHCB in conditii de vizibilitate redusa. Aceasta evaluare este insa empirica si nu poate constitui decat eventual un punct de pornire pentru o evaluare a impactului asupra operatiunilor aeriene. O astfel de evealuare nu a fost insa facuta, cel putin nu cu concursul expertilor tehnici sau a controlorilor de trafic aerian ROMATSA.
Avand in vedere cresterea spectaculoasa de trafic din ultimii ani la AIHCB, precum si previziunile de crestere continua pentru viitor, impactul unei asemenea actiuni va fi major. In conditii de vizibilitate redusa, cursele aeriene vor trebui sa fie rerutate catre aerodromurile de rezerva, sau sa astepte imbunatatirea conditiilor meteorologice (cresterea vizibilitatii). Dar asa cum stiti, AIHCB este singurul aeroport al capitalei care are capacitate mare de procesare a pasagerilor (Baneasa, cu cei 50 pasageri/ora nereusind sa asigure un flux corespunzator de procesare).
Avand in vedere cele de mai sus, va rugam sa reanalizati solutia aleasa pentru viitoarea linie de metrou printr-o evaluare a impactului asupra operatiunilor aeriene si a implicatiilor care vor decurge din aceasta.
Despre planurile CFR pentru legătura directă a Gării de Nord cu aeroportul Henri Coandă puteți citi și aici.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.
Da, și eu zic sa nu mai facem trenul, cum sa blocăm activitatea aeriana? Plus ca vorbim de un proiect mult prea mare și plin de riscuri, asemanator cu podul din Hong Kong peste mare sau tunelul de tren din Elveția…