România achiziționează două avioane pentru serviciul de ambulanță aeriană

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat vineri că a fost semnat contractul pentru achiziția a două avioane mediu-curier noi în cadrul proiectului „AIR AMBULANCE”, finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Cele două avioane noi achiziționate de România vor fi produse de Bombardier și fac parte din seria Learjet 75. Ele vor fi livrate României la finalul anului 2022.

Potrivit oficialilor români, la licitație au participat două companii americane.

Valoarea contractului este de 150 de milioane de lei fără TVA, din care 126 de milioane de lei fără TVA sunt acoperite din fonduri europene nerambursabile.

Prin această achiziție, precum și prin cele anterioare, este consolidată și dezvoltată capacitatea aeriană de răspuns a Inspectoratului General de Aviație, afirmă oficialii români.

Cele două aparate de zbor sunt echipate medical și vor fi utilizate pentru a transporta pacienți în stare critică în întreg spațiul european.

Avioanele Learjet 75 produse de Bombardier au o autonomie de zbor de 3.500km, sunt propulsate de două motoare Honeywell TFE731-40BR și ating o viteză maximă de 540 de noduri.

Altitudinea maximă la care avioanele Learjet 75 pot zbura este de 51.000 de picioare, iar în configurație pentru transport medical pot transporta până la trei pacienți/zbor și a unei echipe medicale.

Cele două avioane noi vor înlocui vechile avioane Piper PA-42-720 Cheyenne III și Cessna Citation V operate în prezent de SMURD.

Cabina de pilotaj a Learjeturilor 75

Vorbim despre aeronave multifuncționale de care Inspectoratul General de Aviație are nevoie, mai ales că trecem printr-o perioadă plină de provocări în care numărul de intervenții a crescut semnificativ, dar și complexitatea acestora s-a diversificat foarte mult în context pandemic.

Nevoia de achiziție a noilor aeronave era una stringentă și absolut necesară, având în vedere faptul că multe dintre elicopterele vechi aflate în dotarea inspectoratului de aviație vor ieși din serviciu ca urmare a expirării resursei tehnice totale.

Dotarea cu tehnică de zbor modernă și performantă reprezintă un obiectiv asumat la nivelul MAI pentru că siguranța și integritatea cetățenilor este prioritară. Astfel, vor fi salvate și mai multe vieți omenești, câștigându-se în eficiență prin reducerea timpului de răspuns în cazul intervențiilor de urgență”, a declarat Ministerul de Interne.

Recent România a mai semnat un contract de achiziție a 12 elicoptere Black Hawk, detalii AICI.

În 16 decembrie 2021 și Polonia a primit primul din cele două avioane Learjet 75 achiziționate de Ministerul Sănătății din Polonia pentru serviciul de ambulanță aeriană.⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
36
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
36
Share