SUA: intenționăm să includem România în programul „visa waiver”

Foto: Andrew Robertson

Statele Unite al Americii iau în considerare adăugarea a României și a altor trei țări din regiune în programul „visa waiver”.

Alejandro Mayorkas, secretarul american pentru Securitate Internă a SUA, a declarat mați la un eveniment din industria turismului: „Avem patru candidați în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria și România”, potrivit Reuters.

Advertisements

Suntem foarte, foarte concentrați pe program”, a adăugat oficialul american, subliniind că această schimbare oferă beneficii economice și de securitate semnificative pentru Statele Unite ale Americii.

În septembrie 2021, SUA au adăugat Croația în programul de scutire de viză.

Referitor la această „aderare”, directorul executiv al Asociației de Turism din SUA, Roger Dow, a declarat marți că Croația reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. „De fiecare dată când adăugați una dintre aceste țări, călătoriile pur și simplu cresc”, a spus Dow.

Secretarul american pentru securitate internă a SUA, Alejandro Mayorkas, a discutat în luna februarie a anului 2021 cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambele părți „şi-au exprimat interesul continuu pentru menținerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croația, Cipru şi România pentru a îndeplini condițiile pentru programul visa waiver”.

În prezent, în programul SUA de scutire de viză au fost înrolate 40 de țări, potrivit Reuters.

Pentru a putea participa la programul „visa waiver”, o țară trebuie să îndeplinească cerințe stricte legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigrației, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerințe includ și o rată a refuzurilor acordării de vize temporare de către SUA cetățenilor respectivei țări sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autoritățile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcute în septembrie 2021 de Departamentul american pentru Securitate Internă.

Advertisements
Total
29
Shares
un comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
29
Share