TAROM a primit verde de la Guvern pentru încă un ajutor de stat de 8 milioane de euro

Avioane TAROM / Foto: BoardingPass

Guvernul a dat aviz favorabil în ședința de miercuri unui ajutor de stat în valoare de 8 milioane de euro pentru compania TAROM.

Potrivit propunerii înaintată Guvernului de către Ministrul Transporturilor și Infrastructurii și avizat de Ministerul Finanțelor, TAROM ar urma să beneficieze de un ajutor de stat în valoare de 38.654.017 de lei (7.956.776 de euro).

Valoarea acestui ajutor de stat ar urma să acopere pierderile suferite de compania TAROM în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020.

Pierderile de venituri au fost calculate pe fiecare rută, lunar, comparând veniturile înregistrate în 2020 cu cele înregistrate în perioada de referință (iulie-decembrie 2019). Veniturile înregistrate în 2019 au fost ajustate pentru a elimina cursele care au fost anulate din planul de zbor pentru 2020 ca urmare a deciziilor de management, fără legătură cu pandemia COVID-19, pentru a asigura un calcul corect al variației, care reflectă astfel rezultatul direct al impactului pandemiei.

Evoluție trafic pasageri TAROM 2020 vs 2019

În perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 veniturile TAROM din curse regulate au reprezentat aproximativ 15% din veniturile obținute în aceeași perioadă a anului 2019, în timp ce costurile directe nu au putut fi scăzute sub 30% din valoarea costurilor din aceeași perioadă a anului 2019,” se menționează în memorandumul aprobat de Guvern miercuri.

De asemenea, în același document se menționează faptul că în prezent TAROM are o datorie de 1.18 miliarde de lei, 679 de milioane de lei reprezentând datorii pe termen scurt.

Ajutorul de stat solicitat acum va ajunge în conturile companiei doar dacă solicitarea primește acordul Comisiei Europene. Acesta va fi acordat sub formă de finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Acesta ar fi al doilea ajutor de stat de care TAROM ar beneficia. În urmă cu un an Comisia Europeană a aprobat pentru TAROM un ajutor de stat în valoare de 19.33 milioane de euro pentru a acoperi pierderile suferite de transportatorul național în prima jumătate a anului 2020 din cauza pandemiei.

Pe lângă ajutorul de 19.33 milioane de euro primit de TAROM în 2020, compania a mai beneficiat și de un sprijin financiar de restructurare, împrumut care este acum investigat de Comisia Europeană. Detalii AICI.⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încalcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
27
distribuiri
un comentariu
  1. Cam ce procent din acest ajutor ajunge în buzunarele firmelor capușă ale partidelor și cât rămâne efectiv pentru Tarom? Aceeași gaură neagră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
27
Share