ANALIZĂ TAROM: cifre mai bune pentru primele șase luni ale anului 2023 decât în 2022

Boeing 737-700NG TAROM (YR-BGG) / Foto: BoardingPass

TAROM a avut rezultate mai bune în prima jumătate a anului 2023 decât în aceeași perioadă a anului trecut; veniturile companiei au crescut cu 23,1%, în timp ce traficul de pasageri a înregistrat o creștere de 6,5% față de primul semestru al anului 2022.

Compania aeriană de stat are o pierdere în primul semestru a anului 2023 de 50.290.930 lei, cu 1,25% mai mică decât pierderea estimată de aceasta. În prima jumătate a anului trecut, compania națională a acumulat pierderi în valoarea de 208.703.790 lei.

În primul semestru al anului 2023, TAROM a operat în total de 6.379 de zboruri regulate și neregulate, ceea ce reprezintă o creștere de 10,6% față de numărul zborurilor operate în primul semestru al anului 2022, care a fost de 5.766 de zboruri.

Numărul de pasageri transportați de compania aeriană de stat a crescut cu 66.420 de persoane (6,5%) în această perioadă, iar numărul de pasageri code-share a scăzut cu 1.623 de persoane (10%), potrivit datelor oficiale.

Zborurile regulate au reprezentat 93,4% din totalul zborurilor operate de TAROM în primul semestru al anului 2022, în timp ce în prima jumătate a acestui an ele au crescut cu 3,6 puncte procentuale, ajungând la 97%, în contextul în care TAROM operează tot mai puține zboruri neregulate.

Traficul de pasageri pentru zborurile regulate a crescut în primele șase luni ale acestui an, comparat cu aceeași perioadă a anului 2022, cu 13,5%, de la 894.371 la 1.014.840 pasageri, dar este sub valoarea de 1.243.446 pasageri prognozată de companie.

În timp ce aceste zboruri au generat venituri de 359 milioane de de lei în primul semestru al anului trecut, în prima jumătate a anului 2023 TAROM a înregistrat venituri de 494 milioane de lei din zborurile comerciale regulate, reprezentând o creștere de 37,4%.

Zborurile neregulate (charter) operate de compania aeriană de stat au înregistrat o scădere de 50,1%, de la 381 zboruri în primul semestru al anului 2022 la 190 zboruri în prima jumătate a acestui an.

Numărul pasagerilor transportați de TAROM pe zborurile neregulate (charter) a scăzut cu 42,4% între primele semestre ale anilor 2022 și 2023, de la 120.321 la 69.272 de pasageri.

Din perspectivă financiară, în primul semestru al anului 2023, TAROM a înregistrat o scădere de 33,7 milioane de lei în exploatarea zborurilor neregulate (charter), comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

În ceea ce privește gradul de încărcare, acesta a avut parte de o creștere minoră. În primul semestru al anului 2022, gradul de încărcare mediu a fost de 78,82%, în timp ce în prima jumătate a acestui an acesta a atins 80,62%, rezultând într-o creștere de 1,80 puncte procentuale.

Gradul mediu de încărcare a zborurilor regulate operate de TAROM în prima jumătate a anului 2023 a fost ușor mai mare decât media generală. În primul semestru al anului 2022, acesta a fost de 79,40% pentru zborurile interne și internaționale regulate, în timp ce în aceeași perioadă a acestui an a atins 81,06%.

» 🏢 Detalii complete despre compania aeriană TAROMnou

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
un comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

TAROM reia zborurile dintre București și Tel Aviv (Israel) din ianuarie 2024

Articolul următor

Aeroportul din Chișinău va avea un alt cod IATA din ianuarie 2024

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share