Datoriile pe care TAROM le are față de statul român și față de Compania Națională Aeroporturi București cresc constant, însă compania aeriană de stat a estimează profit în 2024.
Compania aeriană de stat a acumulat, până la 30 iunie 2024, datorii de 112,4 milioane de lei față de statul român, potrivit datelor făcute publice de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Din această sumă, 37,6 milioane de lei reprezintă datoriile TAROM la bugetul de stat, 55,7 milioane de lei sunt datorii față de bugetul asigurărilor sociale de stat și 18,8 milioane de lei sunt datorate la bugetul asigurărilor de sănătate.
Adițional, TAROM mai avea la data de 30 iunie 2024 restanțe de 299 mii lei la bugetul asigurărilor pentru șomaj, potrivit aceleiași surse.
La sfârșitul anului 2023, aceasta avea datorii totale de 99,8 milioane de lei față de bugetul de stat, așa cum am relatat în trecut, pe larg aici.
Pe lângă aceste datorii, compania aeriană de stat adunase până la finele anului 2023 datorii de peste 217 milioane de lei față de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).
Datoria la finalul anului trecut, față de CNAB, este cu 27 de milioane de lei mai mare decât era la 30 iunie 2023 și cu peste 40 de milioane de lei mai mare decât era la finalul anului 2022.
Datele pentru finalul primului semestru din 2024 sunt, la data publicării acestui articol, necunoscute.
Pentru datoriile pe care TAROM le are față de CNAB au fost puse ca garanție mai multe avioane și alte bunuri deținute de compania aeriană de stat.
Adițional, o sumă semnificativă (de circa 50%) pe care compania aeriană o va obține din vânzarea sloturilor de la aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie) va fi folosită pentru a garanta datoriile de la CNAB, detalii aici.
Până acum, compania aeriană a obținut cel puțin o ofertă pentru vânzarea acestor sloturi, detalii aici, însă acestea nu au fost încă vândute.
În ciuda acestui fapt, TAROM a suspendat toate zborurile dintre București și Londra din noiembrie 2024, iar vânzarea sloturilor este în continuare un subiect de actualitate, detalii aici.
Pe lângă datoriile deja amintite, TAROM a avut în ultimii ani litigii în instanță pentru neplata datoriilor și față de alte aeroporturi din țară, însă cuantumul acestor datorii și lista altor entități față de care compania aeriană de stat are datorii sunt necunoscute.
Până la finele anului 2022, cel mai recent an cu date financiare raportate de TAROM către Ministerul Finanțelor, compania de stat adunase datorii cumulate de peste 1,4 miliarde de lei.
În același an, aceasta a avut o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei și 275 de milioane pierdere, iar pentru anul 2023 este de așteptat ca TAROM să raporteze o pierdere cel puțin câteva zeci de milioane de lei.
În ciuda datoriilor imense pe care le-a adunat, compania aeriană de stat a publicat recent bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2024, iar estimările sale arată că aceasta ar urma să obțină în acest an un profit de circa 278 de milioane de lei.
În principal, potrivit documentului oficial despre care am scris aici, profitul ar urma să fie obținut cu ajutorul vânzării sloturilor de la aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie) și a vânzării celor patru Airbusuri A318 din flota sa.
Chiar și așa, este neclar modul în care TAROM estimează că va raporta profit în acest an, însă rămâne de văzut dacă într-un final rezultatele financiare oficiale vor arăta precum estimările date publicității.
Secțiunea Date financiare de pe profilul companiei aeriene de stat conține informațiile financiare raportate de TAROM din anul 2005 încoace.
» 🏢 Detalii complete despre compania aeriană TAROMnou
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.