Țiriac Air își mărește flota cu un avion Cessna 208B Grand Caravan EX

Foto: Robert Dumitrescu

Compania aeriană Țiriac Air deținută de omul de afaceri Ion Țiriac a achiziționat un avion de tip Cessna 208B Grand Caravan EX.

Avionul cumpărat de Țiriac Air a fost produs în 2021 de către Textron Aviation și în prezent este înmatriculat temporar în SUA ca N293WR, potrivit Administrației Federale a Aviației din SUA.

Advertisements

Noul avion care s-a alăturat flotei companiei aeriene deținute de miliardarul român a efectuat o serie de zboruri de test în SUA începând cu data de 23 iunie 2021.

În 8 august avionul a zburat din Wichita (SUA) spre București, a efectuat opriri pentru realimentări în Buffalo (SUA), Goose Bay (Canada), Narsarsuaq (Groenlanda), Reykjavik (Islanda), Belfast (Marea Britanie) și Luxemburg.

Cel mai lung dintre aceste sectoare de zbor a fost Buffalo – Goose Bay, acest zbor având o durată de cinci ore și 10 minute, iar întreaga călătorie a durat trei zile.

După ce a ajuns în România, în perioada 14 – 30 august acest avion a efectuate mai multe zboruri între București și Craiova și Constanța.

Înmatricularea finală a avionului ar putea fi în Namibia ca V5-ION, țară unde e posibil ca acest avion să opereze zboruri.

În ceea ce privește acest model de avion, autonomia sa de zbor este de maxim 912 mile nautice, poate zbura cu o viteză maximă de 185 de noduri (342 km/h) și poate transporta o încărcătură de 1.6 tone.

Numărul pasagerilor transportați poate varia în funcție de configurația aleasă de cumpărător, însă potrivit producătorului într-un Cessna 208B Grand Caravan EX pot fi instalate între 10 și 14 scaune în configurație VIP.

Propulsia acestui tip de avion este asigurată de un motor Pratt & Whitney PT6A-140, iar prețul aproximativ al unui Cessna 208B Grand Caravan EX este de 2,6 milioane de dolari.

În prezent Țiriac Air are în flotă un elicopter Agusta AW139 (YR-TIA) și trei avioane: un Gulfstream 200 (YR-TII), un Bombardier Global 5000 (YR-TIK) și un Embraer EMB-505 Phenom 300 (YR-DED).

Cel din urmă avion este folosit de o perioadă lungă de timp de către Fraţii Pavăl de la Dedeman.

Advertisements
Total
18
distribuiri
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
18
Share