Avionul de tip C-130H Hercules donat de Statele Unite ale Americii României a aterizat marți la București.
Avionul C-130H Hercules donat României a aterizat pe aeroportul Băneasa din București marți, 14 decembrie 2021, la ora locală 15:20. Acesta a zbura din SUA spre capitala României cu escală de realimentare în Keflavik, SUA.
Herculesul donat a fost operat de Forțele Aeriene ale Statelor Unite sub înmatriculare 74-2132. Acesta are număr de serie 382-4722 și a fost asamblat în vara anului 1974.
„O aeronavă de tip C-130 Hercules, varianta H, transferată, cu titlu gratuit, din excedentul Guvernului Statelor Unite ale Americii către Forțele Aeriene Române, a aterizat marți, 14 decembrie, pe Aeroportul Internațional Bucureşti Băneasa ”Aurel Vlaicu”. Avionul de transport va intra în înzestrarea Bazei 90 Transport Aerian-Escadrila 901 Transport Strategic. Astfel, cea de-a șasea aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române va spori capacitatea de proiecție a Armatei României prin executarea de misiuni de transport în sprijinul forțelor proprii sau al partenerilor din NATO”, a transmis, marți, Ministerul Apărării.
După aterizare, avionul militar de transport a fost preluat de ROMAERO „în vederea alinierii la programul de mentenanță specific Forțelor Aeriene Române”, informează MaPN.
„Transferul aeronavei, ratificat printr-un acord de tipul Letter of Offer and Acceptance, este rezultatul unui proces complex, derulat în ultimii ani în cadrul programului Foreign Military Sales (FMS) prin intermediul Biroului Cooperare Militară al SUA de la Bucureşti (Office of Defense Cooperation – ODC). Pentru derularea cu maximă operativitate a transferului acestei aeronave, ODC s-a aflat în strânsă legătură cu Forțele Aeriene Române, precum şi cu Biroul de coordonare al Programului C-130 din Statele Unite. Aparatul de zbor a fost adus în România de un echipaj al 120th Airlift Wing din cadrul Air National Guard Montana, care a deținut şi exploatat aeronava până în prezent”, a mai transmis Ministerul Apărării.
România este, astfel, printre primele state partenere ale SUA căreia, în cadrul noului program C-130 Ramp to Ramp (R2R), îi este transferată direct o aeronavă operațională americană, declară oficialii MaPN.
În flota Forțelor Aeriene Române mai există cinci avioane de transport de tip C-130 Hercules, patru în variantă „B” şi una în variantă „H”, precum cea donată de SUA în decembrie 2021.
Primul avion de tip Hercules C-130B a aterizat în România pe 25 octombrie 1996, urmat de alte trei aparate de același tip.
Pe 18 martie 1997 a avut loc primul zbor al unui avion C-130 cu echipaj complet românesc, iar în vara aceluiași an a fost desfășurată prima misiune în afara granițelor României cu acest tip de avion.
Pe 28 ianuarie 2002, primul Hercules al Forțelor Aeriene Române a aterizat în Afganistan.
Cel de-al cincilea C-130 Hercules, varianta H, a intrat în flota Forțelor Aeriene la data de 14 februarie 2007.
Având capabilități de transport pe distanțe medii şi lungi, C-130 Hercules a constituit, în ultimii ani, împreună cu C27J Spartan, principalul mijloc de susținere a trupelor proprii aflate în teatrele de operații, de intervenție şi de ajutor în situații de calamități naturale, pe plan intern şi internațional.
De-a lungul timpului, avioanele românești de acest tip au participat la numeroase exerciții şi aplicații desfășurate în Europa (Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Polonia) şi misiuni umanitare interne şi internaționale (China, Indonezia, Libia, Muntenegru, Turcia).
Peste 50 de țări folosesc acest tip de aeronavă, care este cel mai utilizat avion de transport militar din lume.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.
Wow, din ’74. Probabil nu stiau cum sa scape de el. 🙂