Video: ultimul convoi cu părți ale unui A380 a ajuns azi noapte la Toulouse

Foto: Aviation Toulouse

Airbus A380 a fost timp de 12 ani cel mai mare avion de pasageri din lume. În Franța, Airbus scrie una dintre ultimele pagini de istorie pentru acest avion.

👋🏻 BoardingPass.ro e pe LinkedIn, ne poți urmări și acolo.

Este trecut de miezul nopții când un convoi lung perturbă liniștea nopții în Levignac, un orășel de lângă Toulouse. Convoiul vine tocmai din Langon, un punct intermediar în transferul fuzelajului unui A380.

La ce acest proiect, au participat 1500 de companii din 30 de țări, dar cele mai importante sunt Franța, Germania, Marea Britanie și Spania. Aripile au fost construite în Broughton, Țara Galilor; fuselajul în Hamburg, Germania și Saint Nazaire, Franța; coada avionului în Cadiz, Spania.

Pentru a transporta toate acestea, Airbus folosește de ani de zile o ”flotă” de 3 vapoare, special concepute pentru a transporta componentele agabaritice ale avionului A380.

Navele RO-RO sunt responsabile cu transferul secțiunilor mari ale fuzelajului A380 din Țara Galilor, Germania, Italia sau Spania.

Acestea acostează în portul Pauillac, iar încărcătura este transferată pe niște barje care o vor duce mai departe până în Langon.

Foto: CNN Foto: CNN Foto: CNN

Aici, în Langon, barjele sunt descărcate iar transportul continuă mai departe pe uscat. Provocarea de abia acum începe.

Călătoria nu era tocmai ușoară, convoiul circula doar noaptea, pe un traseu secundar care a fost special modificat pentru a gestiona transferul componentelor A380.

Foto: CNN Foto: CNN Foto: CNN

Erau necesare două nopți pentru a parcurge cei 240 de kilometri până la Toulouse. Rezidenții erau anunțați cu trei zile înainte prin intermediul panourilor afișate pe marginea drumului, că un nou convoi își va începe călătoria spre Toulouse.

Camioanele treceau prin mijlocul orașului, iar pe anumite porțiuni distanța dintre clădiri și încărcătură era de doar 50 cm și pe-o parte, și pe alta. Cu puțin efort, puteai atinge o bucată de A380 de la geamul unui localnic.

Foto: CNN Foto: CNN Foto: CNN

Noaptea trecută, ultimul convoi care transporta părți din fuzelajul unui A380 a ajuns la fabrica din Toulouse, Franța. Linia finală de asamblare pentru A380 se află în uzina Jean Luc Lagardere, o instalație construită special pe aeroportul Toulouse Blagnac din sudul Franței.

În procesul de transport erau implicate și cele cinci avioane Beluga. Chiar dacă aceste avioane au fost proiectate pentru a transporta marfă agabaritică, Beluga putea transporta doar aripioarele verticale ale A380-ului, toate celelalte secțiuni majore ale aeronavei fiind prea mari.

Foto: CNN

De la prima livrare către Singapore Airlines în 2007, peste 200 de A380-uri au fost livrate către companii din întreaga lume.

Din cauza scăderii numărului de comenzi, producătorul european a luat în 2019 decizia de-a opri producția acestui model începând cu 2021.

Emirates este singura companie care a investit major în acest model de avion, având deja în flota sa 110 aeronave A380, și încă 13 bucăți comandate.

Dar chiar și așa, Emirates a anulat anul trecut o parte din comanda sa pentru A380. Au renunțat la 39 de bucăți, preferând în schimb să achiziționeze A330-900 și A350-900.

În afară de Emirates, și alte companii aeriene, inclusiv Lufthansa și Air France (companii din țări care produc acest avion) au decis să renunțe la acest model.

Lufthansa a vândut șase A380-uri înapoi la Airbus în 2019, spunând că nu sunt profitabile, însă le va retrage din serviciul comercial abia peste câțiva ani.

Air France și Singapore Airlines sunt printre primele companii care renunță și au retras din serviciul comercial Airbusuri A380.

Până la finalul anului 2022, Air France nu va mai avea niciun A380 în flota sa. Operatorul australian Qantas a anulat ultima sa comandă pentru A380 iar Qatar Airlines, care are zece A380 în flota sa, le va înlocui cu Boeing 777X din 2024.

Producția avionului n-a putut fi salvată nici de prețul piperat, 445 de milioane de dolari (preț de listă). Costurile de producție depășeau acest preț, astfel, Airbus pierdea bani pentru fiecare avion construit, de aici și decizia producătorului de-a opri definitiv proiectul A380.

Producătorul european mai are de livrat doar nouă Airbusuri A380, unul către All Nippon Airways și opt către Emirates.



⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.



Total
10
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior
Foto: Răzvan Pântescu

Lista rutelor Wizz Air din România spre Italia afectate de anulări în martie

Articolul următor

Incident: un zbor Wizz Air a revenit la Sibiu după ce avionul a lovit o pasăre

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
10
Share