Arrivederci! Alitalia operează joi seara ultimul său zbor comercial

Foto: Bruno Bevivino

Alitalia operează în seara zilei de 14 octombrie 2021 ultimul său zbor comercial, încheind astfel o carte în care a scris istorie timp de aproape 75 de ani.

Compania italiană operează joi seara ultimul zbor comercial. Din 15 octombrie o mare parte din rețeaua de rute și o câteva zeci de avioane operate de Alitalia vor fi preluate de ITA – Italia Trasporto Aereo.

Advertisements

Ultimul zbor comercial efectuat de Alitalia este AZ1586. Acesta va fi operat cu un Airbus A320 care va decola joi seara la ora locală 22:05 din Cagliari și va ateriza la ora locală 23:10 pe aeroportul Fiumicino din capitala Italiei.

Alitalia, denumire provenită prin contopirea cuvintelor ali (aripi) și Italia, a fost fondată în 16 septembrie 1946 și a operat primul zbor comercial în 5 mai 1947 cu un avion Fiat G.12 Alcione pe ruta Torino – Catania – Roma.

Din 15 octombrie 2021 ITA – Italia Trasporto Aereo, noua companie aeriană fondată de statul italian, va lua locul Alitalia și va opera primele sale zboruri comerciale în dimineața zilei de vineri.

1,35 miliarde de euro e suma pe care guvernul italian o va investi în primii ani de operațiuni ai noii companii aeriene de stat.

În primă fază ITA va opera zboruri cu câteva zeci avioane care au făcut parte din flota Alitalia, însă din 2022 noua companie aeriană va avea o flotă compusă exclusiv din avioane Airbus, detalii AICI.

Unul dintre aceste avioane, un Airbus A320 înmatriculat EI-EIB care a fost în trecut operat de Alitalia, a fost vopsit într-o schemă de vopsire specială prin care vrea să ne aducă aminte că ITA a luat naștere în 2021 cu mesajul „Born in 2021” ilustrat pe fuselajul avionului.

Acest Airbus va opera vineri dimineață primul zbor ITA, pe ruta Milano Linate – Bari.

Celelalte avioane cu care ITA va zbura începând de vineri, 16 octombrie, vor purta în continuare schimba de vopsire a Alitaliei.

Codul ICAO al ITA – Italia Trasporto Aereo este ITY, iar callsignul de identificare este ITARROW. Noua companie ar urma să preia codul IATA AZ folosit la ora publicării acestui articol de Alitalia, însă acest lucru va fi posibil doar după ce Alitalia își încetează activitatea.

ITA – Italia Trasporti Aereo a obținut certificatul de operator aerian în Italia în 18 august 2021 și a pus la vânzare bilete pentru zborurile sale în data de 26 septembrie 2021.

În după-amiaza zilei de joi, 14 octombrie, ITA – Italia Trasporto Aereo a preluat brandul Alitalia și domeniile sale web după ce administrația extraordinară a companiei Alitalia a acceptat oferta ITA pentru a cumpăra brandul Alitalia contra sumei de 90 de milioane de euro.

Această achiziție va permite companiei să continue să utilizeze site-urile web, marca, livrea, uniformele și alte identificări asociate.

În prezent niciun oraș din țara noastră nu se află în rețeaua de destinații a noii companii aeriene. În trecut Alitalia a zburat pe ruta Roma FCO – București, însă ruta a fost suspendată în ianuarie 2017, detalii AICI.

Urmărește pe Flightradar ultimele zboruri Alitalia

Advertisements
Total
49
distribuiri
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
49
Share