Urmărește-ne

Cel mai nou avion produs în Rusia a zburat astăzi la Irkutsk pentru prima dată (FOTO & VIDEO)

  1. BoardingPass.ro
  2. Știri
  3. Cel mai nou avion produs în Rusia a zburat astăzi la Irkutsk pentru prima dată (FOTO & VIDEO)

Știri

Cel mai nou avion produs în Rusia a zburat astăzi la Irkutsk pentru prima dată (FOTO & VIDEO)

Primul avion rusesc construit la nivel local după căderea Uniunii Sovietice, Irkut MC-21, a efectuat cu succes în această dimineață primul său zbor.

Producătorul, compania rusă United Aircraft Corporation (UAC), speră să revină pe piața globală cu acest avion, MC-21 fiind un rival, conform specificațiilor, cu familia A320 podusă de Airbus și modelele 737 a americanilor de la Boeing.

Proiectul MC-21 datează încă din anul 2003 și are ca scop înlocuirea vechiului Tupolev TU-204, un avion comercial dotat cu două motoare, capabil să efectueze zboruri mediu-curier. TU-204 a fost introdus în serviciul comercial în anul 1989 și trebuia să fie competitorul Boeingurilor produse de americani, însă la finalul anului trecut, în lume existau numai 43 avioane de acest tip, majoritatea aflându-se în Rusia.

Designul noului Irkut MC-21 a fost finalizat în anul 2008, compania Irkut, subsidiară a UAC, fiind responsabilă de construcția acestui avion.

Irkut a dezvoltat cu succes avioanele de vânătoare Sukhoi Su-27 și Sukhoi Su-30, iar cu proiectul MC-21 se extinde și în aviația comercială. Primul zbor al primului MC-21 era planificat să aibă loc anul trecut, însă a fost amânat din cauza întârzierilor în procesul de dezvoltare, întârzieri de ordin tehnic dar și organizațional. Certificarea avionului în Rusia va fi finalizată în 2018, iar un an mai târziu, producătorul dorește să obțină și certificarea de la Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA).

Modelul de bază MC-21, cunoscut sub numele de MC-21-300, poate transporta până la 211 pasageri și are o autonomie de 3.200 de mile marine. Există o variantă mai scurtă a acestui avion, MC-21-200, care poate transporta până la 165 de pasageri. Compania Irkut folosește pentru MC-21 avionică furnizată de companii internaționale precum Honeywell, Thales și Elbit Systems și linii de producție moderne aflate în Siberia. Atât MC-21-300 cât și MC-21-200 vor fi disponibile cu două variante de motoare: Aviadvigatel PD-14 sau Pratt & Whitney PW1400G.

Numele aeronavei, MC-21, provine din acronimul rus Magistralny Samolet 21 veka, care se traduce ca “avionul principal al secolului XXI”.

Nu este clar cine va cumpăra aeronava, dar până în prezent, producătorul Irkut are 192 de comenzi ferme. Majoritatea comenzilor aparțin unor companii de leasing deținute de guvernul rus dar și a unor operatori aerieni cum ar fi Aeroflot cu 50 de avioane comandate, UTair, Red Wings Airlines și Azerbaijan Airlines cu câte 10 comenzi.

Aeroflot va fi clientul de lansare al acestui model de avion, primul zbor comercial fiind programat să aibă loc în anul 2019.

MC-21 însoțit de un avion YAK130 // Foto: Instagram/piston.38

Citește tot articolul

Click pentru a comenta

Vrei să zici ceva?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mergi sus