Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) analizează posibilitatea de a vinde acțiunile pe care îl deține în trei companii private.
Subiectul vânzării acțiunilor și părților sociale pe care CNAB le deține în companiile Romprest Service, Romanian Airport Services și Globe Ground România va fi discutat în Adunarea Ordinară a Acționarilor (AGOA).
Această Adunare va avea loc în data de 16 august 2022 și subiectul va fi votat de reprezentanții Ministerului Transporturilor și ai Fondului Proprietatea.
Romprest Service SA
Potrivit datelor obținute de BoardingPass, CNAB deține 10% din acțiunile companiei Rompres Service SA. Ele au o valoare de 1,5 milioane de lei.
Restul acțiunilor din această companie sunt deținute de Delaco Ltd. din Canada (42,6916%), Europrest Invest SRL (30%), Premium Management Team SRL (13,7641%) și Firstcom LLC din SUA (3,5443%).
Romanian Airport Services SA
În cadrul companiei Romanian Airport Services SA, CNAB deține 33,18% din acțiunile companiei, iar acestea au o valoare de 332 de mii de lei.
46,82% din acțiunile Romanian Airport Services SA sunt deținute de Dorin Ivașcu, iar restul de 20% din acțiuni sunt deținute, în mod egal, de Alexandra Huzuneanu (10%) și Radu Cristian Gâdea (10%).
Globe Ground România SRL
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) deține 13% din capitalul social al companiei Globe Ground România SRL.
Asociați ai Globe Ground România mai sunt și TAROM (37%), Swissport International Ltd. din Elveția (25% din capital) și Balaclava B.V. din Țările de Jos (25% din capital).
Toate cele trei companii în care Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) deține acțiuni și părți sociale au activitate comercială și pe aeroportul Henri Coandă din București, aeroport administrat de CNAB.
În ultimii zece ani, perioadă în care CNAB a fost acționară și asociată a acestora, cele trei companii au raportat profituri cumulate de peste 150 de milioane de lei.
Pe lângă cele trei companii, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) mai deține și 4,9791% din capitalul social al dnata Catering SRL.
Printre asociații acestei companii se mai numără și compania aeriană de stat TAROM (30,8358%) și Alpha Flight Group Ltd. din Marea Britanie (64,1821%).
La fel ca celelalte trei companii, și dnata Catering SRL are activitate comercială pe aeroportul Henri Coandă din București.
În perioada 2012 – 2021 aceasta a raportat un profit total de 138 de milioane de lei. În aceeași perioadă, doar în anul 2020 dnata a raportat pierderi (20,86 milioane de lei).
Am solicitat Companiei Naționale Aeroporturi București detalii cu privire la intențiile acesteia de a vinde aceste acțiuni, câți bani a încasat CNAB de la acestea din dividende și care sunt restul companiilor în care CNAB este acționară.
Până la data publicării acestui articol Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) nu a răspuns acestei cereri.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.