CN Aeroporturi București are un Consiliu de Administrație cu mandat de patru ani, însă nu a scăpat și de sinecurile politice, iar membrii Consiliului au fost numiți tot pe filieră politică.
Acționarii Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) au votat numirea în Consiliul de Administrație, cu un mandat de patru ani, a șapte membri, majoritatea lor fiind strâns legați de clasa politică.
De asemenea, o parte dintre membrii Consiliului de Administrație al CNAB au mai ocupat această funcție în trecut, însă sub formă de mandate interimare.
Consiliul de Administrație este compus acum din Bunduc Constantin Gabriel, Bumbac Georgeta, Bîrchi Ileana Mirela, Ardelean Felix Corneliu, Bechide Eduard, Mihălțan Cosmin Florin și Diaconu Cătălin.
Cel din urmă, Diaconu Cătălin, a fost numit în funcție la propunerea Fondului Proprietatea, care deține 20% din acțiunile Companiei Naționale Aeroporturi București.
Ceilalți șase membri au fost numiți la propunerea Ministerului Transporturilor și au susținerea politică a partidelor de guvernământ, iar majoritatea lor au lucrat până acum doar la stat.
Conform informațiilor din CV-uri, cinci dintre candidații pentru conducerea CNAB sunt funcționari publici, respectiv: Mirela Birchi (consilier personal al ministrului Transporturilor), Georgeta Bumbac (director Ministerul Sănătății), Constantin Bunduc (secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în funcție), Eduard Bachide (secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, în funcție) și Felix-Corneliu Ardelean (director în funcție în Ministerul Transporturilor), potrivit Economedia.
Legea prevede că, în cazul consiliilor de administrație ale unei societăți precum CNAB, cel mult doi membri ai consiliului pot fi funcționari publici sau personal al autorității publice tutelare sau al altor instituții sau autorități publice, arată aceeași sursă, deoarece funcționarii publici și personalul contractual din cadrul autorității publice tutelare ori din cadrul altor autorități sau instituții publice nu pot fi considerați independenți.
Înainte de Adunarea Generală Ordonară a Acționarilor, Fondul Proprietatea transmitea că „din punctul de vedere al Fondului, procesul de selecție nu a respectat prevederile legislației privind guvernanța corporativă și nu a identificat candidați potriviți”.
De asemenea, Fondul a cerut Ministerului Transporturilor să inițieze un nou proces de selecție corect și transparent pentru întregul Consiliu de Administrație, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Remunerația lunară a membrilor Consiliului de Administrație este de 12.656 lei și a fost aprobată cu majoritate de voturi (80%).
Recent, Ministerul Transporturilor a numit pe un mandat de patru ani un Consiliu de Administrație și pentru compania aeriană TAROM, detalii aici.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.