Grupul Air France-KLM obține un împrumut pentru evitarea colapsului

Grupul Air France-KLM va obține în total aproape 10 miliarde de euro în ajutoare de stat, atât din partea guvernului francez, cât și al guvernului Țărilor de Jos.

Astfel, Air France-KLM încearcă să evite o criză a lichidităților din cauza efectelor economice ale noului coronavirus asupra industriei aviatice.

Advertisements

Guvernul francez a confirmat vineri seara că a aprobat un împrumut de 3 miliarde de euro și garanții de încă 4 miliarde de euro pentru compania Air France, în timp ce oficialii guvernului Țărilor de Jos au declarat că sunt încă în tratative cu KLM, dar guvernul a promis un ajutor între 2 și 4 miliarde de euro.

Dacă ambele împrumuturi vor fi acordate, grupul Air France-KLM va beneficia de unul dintre cele mai mari ajutoare de stat, suma fiind echivalentă cu produsul intern brut al Republicii Moldova.

Avioanele Air France sunt consemnate la sol, iar datoria noastră este să ajutăm Air France”, a declarat, vineri seară, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire.

Împrumutul de stat acordat de guvernul de la Paris vine la pachet cu câteva condiții pe care Air France trebuie să le respecte.

Una dintre condiți se referă la impactul asupra mediului, așadar compania franceză trebuie să devină una dintre cele mai ecologice companii aeriene din lume.

Acțiunile grupului s-au prăbușit odată cu izbucnirea pandemiei, înregistrând o scădere cu 55% în comparație cu finele anului 2019.

Împrumutul oferit de statul francez este destinat exclusiv nevoilor companiei Air France. Franța deține 14,3% din acțiunile Air France, iar statul olandez deține alte 14 procente.

Ajutor financiar sub formă de împrumut va primi și compania KLM, din partea guvernului olandez, doar că suma va fi mai mică, între 2-4 miliarde de euro, a confirmat ministrul olandez de finanțe, Wopke Hoekstra.

Ambele finanțări propuse pentru a fi acordate grupului Air France-KLM trebuiesc aprobate de Comisia Europeană de la Bruxelles.

Advertisements
Total
47
distribuiri
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
47
Distruibuie