Procesul de obținere a vizei de Rusia e mai ușor decât credeam

Actualizare 6 ianuarie 2019: Procesul de obținere a vizei a rămas neschimbat, puteți să citiți în continuare ce trebuie să faceți pentru a obține viza de turist în Rusia.
________________________
În luna Mai a acestui an am avut ocazia să petrec 9 zile în Moscova și Sankt Petersburg. Deoarece doream să vizitez această țară cu orice preț, am achiziționat biletele de avion, inclusiv pentru zborurile interne din Rusia, înainte de a mă documenta despre cum se obține viza de turist pentru a intra în Federația Rusă cu toate că mai multe persoane mi-au explicat că e destul de multă birocrație în procesul de aplicare, însă vreau să vă spun că nu a fost chiar așa de greu.

Cu aproximativ două săptămâni înainte de a pleca din București către Moscova, am început să caut informații și să pregătesc documentele necesare pentru a aplica pentru viza de turist.

În vederea obținerii vizei turistice, cu o intrare sau cu două intrări, este necesar să pregătiți următoarele documente:

 1. Confirmare de primire a turistului de către organizația rusă care desfășoară activități turistice, ale cărei date sunt înregistrate în Registrul Federal Unic al operatorilor turistici – pe scurt, așa numita ”invitație”;
  Eu am achiziționat o astfel de invitație de pe siteul iVisa.ru și costă 20 Euro, se emite imediat, iar în cazul în care e nevoie să faceți modificări după ce documentul v-a fost transmis pe email, atunci îi contactați prin email/live chat și ei vor face gratuit modificarea necesară. Această invitație se mai poate obține gratuit și de la hotelul unde veți fi cazat (însă de obicei va fi strict pe perioada în care veți fi cazat la acel hotel) sau cu ajutorul unor prieteni/rude care locuiesc în Rusia.
 2. Pașaportul cu minim două pagini libere pentru viză, al cărui termen de valabilitate să fie mai mare de 6 luni de la data expirării termenului de valabilitate al vizei. De asemenea, este necesar sa prezentati copia primei pagini din pasaport (de copia primei pagini a pașaportului s-au ocupat cei de la VFS România, gratuit);
 3. Formularul pentru viză, completat pe site-ul visa.kdmid.ru, imprimat și semnat personal de către tine;
  (în momentul completării, dacă doriți să folosiți serviciul VFS România, atunci este necesar să indicați Centrul de vize (din București sau Constanța) la care intenționați să depuneți documentele, în caz contrar, alegeți secția consulară a ambasadei Federației Ruse de la București).
  Centrul Rus de Vize vă pune la dispoziție serviciul suplimentar de completare a formularului electronic pentru viză, însă contra cost, dar eu consider că nu este dificil de completat, așadar puteți să îl faceți singuri acasă sau la birou.
 4. Fotografie color 3.5 х 4.5cm pe fundal alb, cu imaginea clară a chipului (din față), fără ochelari cu lentile fumurii și cu capul descoperit (cu excepția cetățenilor, care, din motive de apartenență națională sau religioasă, nu se pot fotografia cu capul descoperit). Atenție, în cazul în care aveți o astfel de fotografie, aceasta nu trebuie să fie mai veche de șase luni;
  Eu am făcut această fotografie la Piața Romană, lângă ING există un copy center care se ocupă și cu fotografii pentru vize, etc. Patru fotografii au costat 10RON.
 5. Polița de asigurare medicală valabilă pe teritoriul Federației Ruse, care acoperă termenul de valabilitate al vizei, cu excepția cazurilor bazate pe reciprocitate.
  Polița de asigurare o puteți achiziționa și online, rapid și la prețuri foarte bune. Am achiziționat o poliță de asigurare de pe eMag, de la Allianz Țiriac, iar pentru perioada 29 Aprilie – 7 Mai, am plătit numai 42RON, desigur, existau și opțiuni mai ieftine dar și mai scumpe. Puteți vedea întreaga ofertă de asigurări de călătorie de la eMag aici.

După ce am pregătit toate documentele și le-am pus laolaltă, m-am îndreptat, fără a avea programare, la centrul de vize VFS România de pe Calea Dorobanți 56, Sector 1, unde am depus documentele necesare și am achitat taxa de viză și taxa de servicii percepută de VFS România (25 Euro). În total am plătit 287.25RON (în funcție de cursul valutar, valoarea poate fi mai mare sau mai mică), menționez că se poate plăti cash sau cu cardul.

Agenții de la VFS o să vă informeze că este necesar să păstrați în original chitanța primită în momentul efectuării plăți deoarece va fi necesar să o prezentați în momentul în care vă întoarceți la ei pentru a vă ridica pașaportul.

După 7 zile calendaristice de la depunerea pașaportului și a documentelor la centrul de viză, m-am întors pentru a-mi ridica pașaportul, de obicei nu durează mai mult de 5 zile lucrătoare, însă înainte de a vă îndrepta spre centrul de viză puteți să îi contactați telefonic pentru a verifica dacă pașaportul vostru a sosit la ei. Detaliile lor de contact și programul de lucru poate fi găsit aici.

Din ce am citit pe internet, se pare că este nevoie de ceva răbdare și să faceți câteva drumuri, de la Ambasadă la bancă și înapoi, în cazul în care decideți să vă depuneți singuri documentele la secția consulară de la Ambasada Federației Ruse de la București, așadar consider că taxa de servicii în valoare de 25 Euro pe care am achitat-o centrului de viză VFS România este una modestă și vă scutește de o jumătate de zi (sau o zi) de muncă liberă pe care va trebuie să o luați și de stresul și bătăile de cap pe care birocrația ni le dă de fiecare dată.

În cazul în care aveți întrebări despre acest subiect, vă rog să lăsați un comentariu în secțiunea dedicată și vă voi răspunde, în limita cunoștintelor. De asemenea puteți afla mai multe informații și pe siteul romania.mid.ru.

Dacă intenționați să vizitați Azerbaijan, în acest articol dedicat puteți citi cum aplicați online pentru viza de Azerbaijan.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
40 comentarii
 1. Doar o mențiune, pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate cererea de viză se depune la secția consulară a ambasadei Federației Ruse din țara de reședință a respectivilor cetățeni.

 2. Buna seara in noimbrie as vrea sa merg in Rusia si sunt din jur Alba eu,asigurarea medicală o pot face si la o banca aici nu?în județul meu,dar ptr viza va trebui sa merg la bucurești ,sau pot trimite pașaportul , cum sa procedez, va rog dați.mi un sfat?

  1. salutare, îți recomand să iei legătura telefonic cu cei de la VFS Global, ei te pot sfătui cum e cel mai bine să procedezi în cazul tău, din păcate nu am informații. Tot ce știu e că pe siteul ambasadei de la București e precizat că se pot trimite documentele și prin poștă, însă cel mai bine e să iei legătura cu ei, telefonic sau prin email, și să vezi ce spun ei. Dacă iei legătura cu aceștia, aș aprecia dacă ne-ai spune și nouă, aici, printr-un comentariu, răspunsul lor. Mult succes!

  2. Salutare,Florin! Sunt si eu din Alba Iulia si as vrea sa merg in Rusia. Am vazut comentariul tau si ma intrebam daca ai mai ajuns in Rusia si daca m-ai putea ajuta cu unele informatii .

 3. Salut,
  E nevoie sa prezinti bilet de avion sau alta dovada cu privire la modalitatea de transport pentru obtinerea vizei? Am gasit multe articole care ziceau asta , desi pe site-ul MAE nu apare la documente necesare.

  1. Da, și în momentul achiziționării acelei invitații se solicită informații despre zbor și cazare (perioada de plecare și întoarcere și orașe)

 4. Da,acum totul este clar. Mulțumesc mult! Sa înțeleg că ți-ai rezervat biletele de avion și hotelul fara intermediul unei agentii de turism?

 5. Salut Gabriel,
  Eu si prietena mea vrem sa petrecem revelionul in Rusia. Am achizitionat biletele de avion, cazarea, iar un hotel ne-a indicat si un link pentru a obtine invitatiile. Problema principala este ca prietena mea pleaca cu serviciul in Olanda si nu am apucat sa luam inca vizele. Stii cumva daca pot depune eu actele la ambasada in numele ei?

  1. Salut, bună alegere. De Crăciun o să ajung și eu din nou la Moscova și la Lacul Baikal.
   În ceea ce privește întrebarea ta, nu vreau să-ți ofer informații eronate, însă cred că este posibil dacă aplici prin cei de la VfS Global. Poți să iei legătura cu ei și sigur îți vor oferi un răspuns sigur. 🙂 keep us posted!

 6. Salut. Asigurarea medicală trebuie facuta înainte si trebuie sa coincidă cu datele vizei sau poate sa aiba 2 3 zile in plus ?

 7. Buna ziua! Eu voi sta in Tallinn o saptamana iar intr-una din zilele acestei saptamani vreau sa merg in Sankt Petersburg. Suntem 12 persoane si vrem sa inchiriem un microbuz pentru o zi.Nu am nevoie de zbor si cazare…ce informatii voi da celor de la care obtin invitatia? Urmez pasii pe care i-ai mentionat mai sus? E posibil sa fac o excursie de o zi? Multumesc!

  1. Bună Maria,

   Nu am informații sigure, însă cel mai probabil procesul de obținere a vizei este același, indiferent de mijlocul de transport folosit pentru a ajunge în Federația Rusă. Dacă ați luat în considerare să obțineți viza și să vă deplasați până în Sankt Petersburg, atunci ar fi mai potrivit să petreceți acolo mai multe zile, cu siguranță o să vă placă
   Mult succes!

 8. Foarte bun articoulul si foarte bine sintetizata toata informatia, iti multumesc. Am mers la cei de la VFS si pot spune ca totul a mers usor, procesul de obtinere al vizei fiind mult simplificat.

 9. Salut,Gabriel!As vrea sa merg si eu in Rusia pentru a vizita Moscova si Saint Petersburg.Zborul va fi in Moscova.Imi poti spune o varianta despre cum ar fi mai bine si mai usor sa ajung in Saint Petersburg din Moscova?Am gasit varianta cu Viator.com . E o excursie organizata,dureaza 16 ore si costa 500 de dolari.

  1. Poți lua avionul din Moscova către Sankt Petersburg, sunt vreo 5 companii aeriene care zboară pe rută și este destul de ieftin, vezi zboruri pe google.com/flights

 10. Buna, sunt pe cale sa cumpar o invitiatie, dilema mea este daca conteaza chiar asa mult datele de pe invitatie cu perioada reala pe care o sa o petrec eu in Rusia. Adica daca o sa ajung mai tarziu decat data de entry si o sa stau mai putin e vreo problema? Pentru ca nu stiu exact datele deoarece nu mi-am luat inca biletele de avion.

  1. Salutare, nu pot să-ți spun exact dacă e ok sau nu, nu vreau să ofer sfaturi greșite, însă perioada menționată în invitație = data pe care o să primești și viza.

 11. Fiind din Cluj, am incercat sa ma interesez daca pot obtine viza FARA sa trebuiasca sa ma duc personal pana la Bucuresti. Cei de la VFS au zis ca nu se poate opta varianta postala/curier, iar cei de la Consulat mi-au zis ca trebuie sa depun eu, dar poate fi ridicat cu procura speciala de catre o alta persoana. Daca Stie cineva ceva suplimentar, as fi recunoscator.

  1. Adrian, dacă cele două entități care sunt răspunzătoare de acest proces ți-au oferit aceste răspunsuri, de ce crezi că altcineva ar fi primit alt răspuns de la aceleași entități?! E absurd.

 12. Salut! De vreo 3 zile tot sun la vs.global, insa nu raspunde nimeni. Eu sunt din Iasi si as vrea sa stiu daca e necesar sa fac 2 drumuri la bucuresti, unul ca sa depun actele si altul ca sa iau pasaportul, sau poate o cunostinta din Bucuresti sa faca treaba asta pt mine. Stiu ca se poate completa si online cererea de inscriere, insa polita de asigurare si taxa? multumesc frumos!

  1. Din informațiile pe care le știu, documentele trebuie depuse personal însă o altă persoană poate să ridice pașaportul cu viza (VfS)

 13. Salut Gabriel !
  Eu in Moscova voi sta la o ruda . Pot aplica in continuare ptr acea invitatie de pe iVisa.ru in sensul in care nu voi fi cazat la nici un hotel pe perioada sederii acolo?
  (viza privata e prea complicata si de durata ptr ruda de la Moscova)
  Multumesc

  1. Nu pot să-ți ofer un răspuns clar la această întrebare deoarece nu dețin suficiente informații și nu vreau să-ți ofer sfaturi eronate. Dacă stai sub 7 zile lucrătoare, ar trebui să fie OK să iei invitație de pe ivisa și să stai la o rudă, însă dacă stai peste 7 zile lucrătoare atunci hotelul/airbnb va trebui să te declare la autoritățile din Rusia, iar tu dacă nu vei sta la hotelul menționat în invitație s-ar putea să apară probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

INCIDENT: Un Boeing 737 TAROM a fost avariat la Amsterdam de echipa de handling (FOTO)

Articolul următor

Accident: Un avion MIG 21 Lancer s-a prabușit lângă aeroportul din Constanța (VIDEO)

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

 • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
 • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
 • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
 • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
 • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share