Urmărește-ne

Procesul de obținere a vizei de Rusia e mai ușor decât credeam (2017)

Curiozități

Procesul de obținere a vizei de Rusia e mai ușor decât credeam (2017)

În luna Mai a acestui an am avut ocazia să petrec 9 zile în Moscova și Sankt Petersburg. Deoarece doream să vizitez această țară cu orice preț, am achiziționat biletele de avion, inclusiv pentru zborurile interne din Rusia, înainte de a mă documenta despre cum se obține viza de turist pentru a intra în Federația Rusă cu toate că mai multe persoane mi-au explicat că e destul de multă birocrație în procesul de aplicare, însă vreau să vă spun că nu a fost chiar așa de greu.

Cu aproximativ două săptămâni înainte de a pleca din București către Moscova, am început să caut informații și să pregătesc documentele necesare pentru a aplica pentru viza de turist.

În vederea obținerii vizei turistice, cu o intrare sau cu două intrări, este necesar să pregătiți următoarele documente:

 1. Confirmare de primire a turistului de către organizația rusă care desfășoară activități turistice, ale cărei date sunt înregistrate în Registrul Federal Unic al operatorilor turistici – pe scurt, așa numita ”invitație”;
  Eu am achiziționat o astfel de invitație de pe siteul iVisa.ru și costă 20 Euro, se emite imediat, iar în cazul în care e nevoie să faceți modificări după ce documentul v-a fost transmis pe email, atunci îi contactați prin email/live chat și ei vor face gratuit modificarea necesară. Această invitație se mai poate obține gratuit și de la hotelul unde veți fi cazat (însă de obicei va fi strict pe perioada în care veți fi cazat la acel hotel) sau cu ajutorul unor prieteni/rude care locuiesc în Rusia.
 2. Pașaportul cu minim două pagini libere pentru viză, al cărui termen de valabilitate să fie mai mare de 6 luni de la data expirării termenului de valabilitate al vizei. De asemenea, este necesar sa prezentati copia primei pagini din pasaport (de copia primei pagini a pașaportului s-au ocupat cei de la VFS România, gratuit);
 3. Formularul pentru viză, completat pe site-ul visa.kdmid.ru, imprimat și semnat personal de către tine;
  (în momentul completării, dacă doriți să folosiți serviciul VFS România, atunci este necesar să indicați Centrul de vize (din București sau Constanța) la care intenționați să depuneți documentele, în caz contrar, alegeți secția consulară a ambasadei Federației Ruse de la București).
  Centrul Rus de Vize vă pune la dispoziție serviciul suplimentar de completare a formularului electronic pentru viză, însă contra cost, dar eu consider că nu este dificil de completat, așadar puteți să îl faceți singuri acasă sau la birou.
 4. Fotografie color 3.5 х 4.5cm pe fundal alb, cu imaginea clară a chipului (din față), fără ochelari cu lentile fumurii și cu capul descoperit (cu excepția cetățenilor, care, din motive de apartenență națională sau religioasă, nu se pot fotografia cu capul descoperit). Atenție, în cazul în care aveți o astfel de fotografie, aceasta nu trebuie să fie mai veche de șase luni;
  Eu am făcut această fotografie la Piața Romană, lângă ING există un copy center care se ocupă și cu fotografii pentru vize, etc. Patru fotografii au costat 10RON.
 5. Polița de asigurare medicală valabilă pe teritoriul Federației Ruse, care acoperă termenul de valabilitate al vizei, cu excepția cazurilor bazate pe reciprocitate.
  Polița de asigurare o puteți achiziționa și online, rapid și la prețuri foarte bune. Am achiziționat o poliță de asigurare de pe eMag, de la Allianz Țiriac, iar pentru perioada 29 Aprilie – 7 Mai, am plătit numai 42RON, desigur, existau și opțiuni mai ieftine dar și mai scumpe. Puteți vedea întreaga ofertă de asigurări de călătorie de la eMag aici.
Citește și  Cum am plănuit și vizitat America în mai puțin de o lună?

După ce am pregătit toate documentele și le-am pus laolaltă, m-am îndreptat, fără a avea programare, la centrul de vize VFS România de pe Calea Dorobanți 56, Sector 1, unde am depus documentele necesare și am achitat taxa de viză și taxa de servicii percepută de VFS România (25 Euro). În total am plătit 287.25RON (în funcție de cursul valutar, valoarea poate fi mai mare sau mai mică), menționez că se poate plăti cash sau cu cardul.

Agenții de la VFS o să vă informeze că este necesar să păstrați în original chitanța primită în momentul efectuării plăți deoarece va fi necesar să o prezentați în momentul în care vă întoarceți la ei pentru a vă ridica pașaportul.

După 7 zile calendaristice de la depunerea pașaportului și a documentelor la centrul de viză, m-am întors pentru a-mi ridica pașaportul, de obicei nu durează mai mult de 5 zile lucrătoare, însă înainte de a vă îndrepta spre centrul de viză puteți să îi contactați telefonic pentru a verifica dacă pașaportul vostru a sosit la ei. Detaliile lor de contact și programul de lucru poate fi găsit aici.

Citește și  Harta Pașapoartelor vă arată țările pe care le puteți vizita cu sau fără viză

Din ce am citit pe internet, se pare că este nevoie de ceva răbdare și să faceți câteva drumuri, de la Ambasadă la bancă și înapoi, în cazul în care decideți să vă depuneți singuri documentele la secția consulară de la Ambasada Federației Ruse de la București, așadar consider că taxa de servicii în valoare de 25 Euro pe care am achitat-o centrului de viză VFS România este una modestă și vă scutește de o jumătate de zi (sau o zi) de muncă liberă pe care va trebuie să o luați și de stresul și bătăile de cap pe care birocrația ni le dă de fiecare dată.

În cazul în care aveți întrebări despre acest subiect, vă rog să lăsați un comentariu în secțiunea dedicată și vă voi răspunde, în limita cunoștintelor. De asemenea puteți afla mai multe informații și pe siteul romania.mid.ru.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-le și prietenilor tăi, sharing is caring!

Citește tot articolul

Publicitate
23 comentarii

23 Comments

 1. Arbait

  11 iunie 2017 la 13:22

  Doar o mențiune, pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate cererea de viză se depune la secția consulară a ambasadei Federației Ruse din țara de reședință a respectivilor cetățeni.

  • Gabriel Bobon

   11 iunie 2017 la 13:24

   așa este!

 2. Dan

  21 august 2017 la 20:33

  Salutări,
  Cât te-a costat la final tot procesul?
  Mulțumesc
  Dan

  • Gabriel Bobon

   28 august 2017 la 22:20

   Aproximativ 400RON, incl. asigurarea medicală.

 3. Florin

  28 august 2017 la 21:13

  Buna seara in noimbrie as vrea sa merg in Rusia si sunt din jur Alba eu,asigurarea medicală o pot face si la o banca aici nu?în județul meu,dar ptr viza va trebui sa merg la bucurești ,sau pot trimite pașaportul , cum sa procedez, va rog dați.mi un sfat?

  • Gabriel Bobon

   28 august 2017 la 22:21

   salutare, îți recomand să iei legătura telefonic cu cei de la VFS Global, ei te pot sfătui cum e cel mai bine să procedezi în cazul tău, din păcate nu am informații. Tot ce știu e că pe siteul ambasadei de la București e precizat că se pot trimite documentele și prin poștă, însă cel mai bine e să iei legătura cu ei, telefonic sau prin email, și să vezi ce spun ei. Dacă iei legătura cu aceștia, aș aprecia dacă ne-ai spune și nouă, aici, printr-un comentariu, răspunsul lor. Mult succes!

 4. Florin

  14 septembrie 2017 la 16:57

  Salut,
  E nevoie sa prezinti bilet de avion sau alta dovada cu privire la modalitatea de transport pentru obtinerea vizei? Am gasit multe articole care ziceau asta , desi pe site-ul MAE nu apare la documente necesare.

  • Gabriel Bobon

   14 septembrie 2017 la 17:14

   Da, și în momentul achiziționării acelei invitații se solicită informații despre zbor și cazare (perioada de plecare și întoarcere și orașe)

 5. Elena

  18 septembrie 2017 la 18:25

  Totuși pe site ul ambasadei scria despre o asigurare medicala de min 30 de euro.Nu înțeleg cum ai platit doar 42de RON.

  • Gabriel Bobon

   18 septembrie 2017 la 18:47

   Bună Elena, este necesar ca polița de asigurare să acopere sumele precizate de aceștia.

 6. Elena

  19 septembrie 2017 la 09:47

  Da,acum totul este clar. Mulțumesc mult! Sa înțeleg că ți-ai rezervat biletele de avion și hotelul fara intermediul unei agentii de turism?

  • Gabriel Bobon

   19 septembrie 2017 la 10:01

   Exact 🙂

 7. Alex

  18 noiembrie 2017 la 16:00

  Salut Gabriel,
  Eu si prietena mea vrem sa petrecem revelionul in Rusia. Am achizitionat biletele de avion, cazarea, iar un hotel ne-a indicat si un link pentru a obtine invitatiile. Problema principala este ca prietena mea pleaca cu serviciul in Olanda si nu am apucat sa luam inca vizele. Stii cumva daca pot depune eu actele la ambasada in numele ei?

  • Gabriel Bobon

   18 noiembrie 2017 la 22:30

   Salut, bună alegere. De Crăciun o să ajung și eu din nou la Moscova și la Lacul Baikal.
   În ceea ce privește întrebarea ta, nu vreau să-ți ofer informații eronate, însă cred că este posibil dacă aplici prin cei de la VfS Global. Poți să iei legătura cu ei și sigur îți vor oferi un răspuns sigur. 🙂 keep us posted!

 8. Alex

  9 decembrie 2017 la 10:52

  Salut. Asigurarea medicală trebuie facuta înainte si trebuie sa coincidă cu datele vizei sau poate sa aiba 2 3 zile in plus ?

  • Gabriel Bobon

   9 decembrie 2017 la 12:01

   Nu este precizat, important este să fie valabilă pe toată durata călătoriei și să acopere min. 30000EUR.

 9. Huss

  16 ianuarie 2018 la 22:05

  Salut eu vreau sa ajung in mai la Sankt Petersburg dar cu masina. Cum obțin invitatie ca sa pot obtine viza?

  • Gabriel Bobon

   16 ianuarie 2018 la 22:06

   Salut, am folosit până acum ivisa.ru

 10. Harabagiu Ciprian

  14 februarie 2018 la 22:11

  Buna seara!
  Numele meu este Ciprian.
  Cat euro trebuie sa am pe card ca sa pot pleca in Rusia?

  • Gabriel Bobon

   22 februarie 2018 la 09:39

   nu verifică nimeni așa ceva 🙂

 11. Maria

  3 aprilie 2018 la 14:51

  Buna ziua! Eu voi sta in Tallinn o saptamana iar intr-una din zilele acestei saptamani vreau sa merg in Sankt Petersburg. Suntem 12 persoane si vrem sa inchiriem un microbuz pentru o zi.Nu am nevoie de zbor si cazare…ce informatii voi da celor de la care obtin invitatia? Urmez pasii pe care i-ai mentionat mai sus? E posibil sa fac o excursie de o zi? Multumesc!

  • Gabriel Bobon

   3 aprilie 2018 la 15:28

   Bună Maria,

   Nu am informații sigure, însă cel mai probabil procesul de obținere a vizei este același, indiferent de mijlocul de transport folosit pentru a ajunge în Federația Rusă. Dacă ați luat în considerare să obțineți viza și să vă deplasați până în Sankt Petersburg, atunci ar fi mai potrivit să petreceți acolo mai multe zile, cu siguranță o să vă placă
   Mult succes!

   • Maria

    3 aprilie 2018 la 16:11

    Multumesc! Cred ca asa am sa fac:)

Vrei să zici ceva?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Suntem și pe Facebook

Noutăți de pe Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Parcare Otopeni

Parcare Otopeni

Articole populare

Publicitate
Mergi sus