Programul aeroportului din Brașov nu va fi extins din 15 ianuarie 2024

aeroportul Brașov (GHV) / Foto: Bog’Art

Programul de operare al aeroportului din Brașov nu va fi prelungit de la 12 la 16 ore începând cu data de 15 ianuarie 2024.

Actualizare, 15 ianuarie 2024

Modificările care au fost aduse programului de funcționare al aeroportului din Brașov de la data de 15 ianuarie 2024 sunt explicate aici.

Actualizare, 11 ianuarie 2024, ora 21:15

Referitor la programul aeroportului din Brașov, restricțiile de operare au fost eliminate din certificatul de aerodrom al aeroportului Brașov odată cu actualizarea certificatului din 11 ianuarie 2024, iar programul de operare ar fi fost extins de la 07:00 la 23:00.

Totuși, după 15 ianuarie 2024 programul acestuia rămâne neschimbat, așa cum a confirmat și aeroportul în seara zilei de sâmbătă, 13 ianuarie 2024: “Întrucât la acest moment nu există contracte cu companii aeriene care să opereze în afara programului inițial 07:00-19:00, o abordare pragmatică și eficientă în această situație, analizată şi convenită de toate părţile implicate este ca în primă fază, programul de funcționare al Aeroportului să fie adaptat corespunzător, în funcție de cererile concrete primite din partea operatorilor aerieni, fără a se depăși intervalul de 16 ore.

În continuare nu există modificare în documentele aeroportului publicate și disponibile companiilor aeriene și nici NOTAM-uri emise care să altereze informațiile din documentele respective și să anunțe un nou program de operare.

Comunicatul integral transmis de aeroportul din Brașov în seara zilei de 13 ianuarie 2024 este disponibil aici.

Oficialii brașoveni au anunțat în noiembrie 2023 că programul de operare al aeroportului din Brașov va fi extins de la 12 la 16 ore pe zi și au precizat și data la care se va întâmpla acest lucru.

Termenul anunțat de aceștia este 15 ianuarie 2024, așa cum am scris la vremea respectivă aici, însă mai multe surse consultate în ultimele zile de BoardingPass arată că, deloc surprinzător, acest lucru nu se va întâmpla.

La data publicării acestui articol nu există publicat niciun document oficial care să confirme modificarea programului de operare al aeroportului din Brașov de la jumătatea acestei luni.

Mai mult decât atât, în documentele oficiale prin care entitățile din industrie sunt anunțate despre modificările apărute la aeroporturile din România, modificări care intră în vigoare la data de 22 februarie 2024, nu există nicio ajustare adusă aeroportului brașovean.

În consecință, șansele ca orarul aeroportului din Brașov să fie extins de la 12 la 16 ore începând cu data de 22 februarie 2024 sunt aproape nule.

Adițional, surse din cadrul aeroportului brașovean au confirmat pentru BoardingPass că nu există nicio informare internă despre prelungirea programului de la 15 ianuarie 2024.

Aeroportul din Brașov este, în prezent, operațional zilnic timp de 12 ore pe zi, între orele 07:00 și 19:00, iar intențiile oficiale sunt ca orarul să fie ajustat astfel încât aeroportul să fie deschis între 07:00 și 23:00.

Totuși, programul actual de 12 ore pe zi al aeroportului brașovean ar putea fi flexibilizat în următoarele săptămâni și astfel ar putea fi rezolvată problema pentru zborurile care ar ajunge după 19:00 la Brașov și sunt forțate să aterizeze pe alte aeroporturi, însă nu există o confirmare oficială nici în acest sens.

În circumstanțele actuale, aceasta ar putea reprezenta cea mai bună soluție pentru acest aeroport, iar extinderea programului doar la presiunea publicului nu e fezabilă din punct de vedere financiar – cheltuielile în cadrul aeroportului și ROMATSA fiind uriașe.

Wizz Air este singura companie aeriană care zboară regulat la Brașov, ruta sa de la Londra Luton (Marea Britanie) fiind operată de trei ori pe săptămână, iar cea de la Dortmund (Germania) este operată de două ori pe săptămână.

Oficialii brașoveni au mai promis și în toamna anului 2023 prelungirea programului aeroportului din Brașov de la începutul lunii noiembrie, însă programul a rămas neschimbat, detalii aici.

BoardingPass a solicitat un răspuns oficial la începutul săptămânii pe acest subiect de la CJ Brașov, aeroportul Brașov și Autoritatea Aeronautică Română (AACR), însă niciuna dintre cele trei părți nu au răspuns solicitării.

Întrebările transmise celor trei entități, care până la publicarea acestui articol nu au primit un răspuns, sunt disponibile mai jos:

 1. În ce dată a transmis aeroportul din Brașov către AACR documentația și solicitarea necesare prelungirii orarului?
 2. Documentația și solicitarea transmise au fost corecte și acceptate de AACR?
 3. Care este noul program de operare pe care aeroportul din Brașov l-a solicitat?
 4. A fost cererea LRBV aprobată și certificatul de aerodrom actualizat?
  • dacă cererea a fost aprobată, când a fost aprobată, de când intră în vigoare și care e programul aprobat?
  • dacă cererea a fost respinsă, care e motivul respingerii?
 5. Pentru ciclul AIRAC din 25JAN24 nu au fost incluse modificări pentru LRBV, poate modificarea programului de operare să intre în vigoare înaintea următorului ciclu AIRAC (22FEB24) doar în baza unui NOTAM?
  • dacă da, va fi folosită această metodă și când va fi emis NOTAM-ul?

Ținând cont că certificatul de aerodrom a fost făcut public de aeroportul din Brașov anterior (atașat), vă rog să ne transmiteți o copie a ultimei ediții a certificatului de aerodrom și a condițiilor de certificare pentru LRBV (RO-25).

Dacă CJ Brașov, aeroportul Brașov sau Autoritatea Aeronautică Română (AACR) vor răspunde solicitării, răspunsurile acestora vor fi publicate în acest articol.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
3 comentarii
 1. Bă, voi rupeți gura târgului înainte de a vinde ceva, păi? și de ce nu vă faceți voi un aeroport al vostru în care să dați cu rahat în el?legați-vă de Otopeni,unde atunci când nu se face deszăpezire, avioanele aterizează pe Băneasa, dar vouă vă este un ghimpe în coastă aeroportul din Ghimbav?eu așa consider că voi și romatsa, sunteți în cârdășie….

  1. Bună ziua,

   Informațiile din acest articol sunt reale, iar știrile care conțin informații reale ar trebui să fie apreciat în defavoarea celor mincinoase care sunt disponibile în presa locală, în care precizează eronat că programul aeroportului va fi prelungit din 15 ianuarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

AeroItalia mută zborurile de la aeroportul Băneasa înapoi la Otopeni

Articolul următor

CJUE respinge recursul formulat de Wizz Air pentru ajutorul primit de TAROM

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

 • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
 • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
 • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
 • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
 • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share