Sezonul de vară 2024 la cele mai mari trei aeroporturi regionale din țară

Foto: Constantin Duma

Peste 80 de rute vor fi operate, în total, în sezonul de vară 2024 spre și dinspre cele mai mari trei aeroporturi regionale din România: Cluj Napoca, Timișoara și Iași.

Programul de zbor al sezonului de vară 2024 a debutat în 31 martie 2024, iar cel mai mare aeroport regional din România, cu un număr de pasageri peste 3 milioane, este aeroportul “Avram Iancu” din Cluj Napoca.

În acest sezon de vară, de la și spre aeroportul din Cluj Napoca vor fi operate regulat 40 de rute de către 10 companii aeriene.

Opt rute sunt operate doar sezonier, șapte dintre aceste rute sunt operate de Wizz Air (Alicante, Bari, Catania, Chania, Corfu, Palma de Mallorca și Zakynthos) și una este operată de compania turcă Corendon Airlines (Gazipasa/Alanya).

Cele mai mari companii aeriene în ceea ce privește numărul de destinații de la Cluj Napoca sunt: Wizz Air (31 de destinații), Ryanair (5 de destinații), HiSky (2 de destinații). Compania TAROM operează o singură rută, între Cluj-Napoca și București.

Cele mai multe zboruri sunt operate spre București (peste 30 de zboruri pe săptămână), München (21 de zboruri pe săptămână) și Londra LTN (până la 14 zboruri/săptămână).

Alianța Star Alliance este cea mai mare alianță globală de companii aeriene prezentă la aeroportul Cluj Napoca. Patru companii din această alianță zboară regulat spre Cluj Napoca, acestea fiind: LOT Polish Airlines, Lufthansa, Swiss și Turkish Airlines.

În anul 2023, al treilea aeroport după numărul de pasageri a fost aeroportul din Iași, cu un număr total de 2.338.377 pasageri. Aeroportul Iași are în sezonul de vară zboruri regulate spre 26 de destinații, operate de șase companii aeriene.

Cele mai mari companii aeriene, după numărul de rute regulate deservite, sunt: Wizz Air (22 destinații), Ryanair (4 destinații), Eurowings (2 destinații). Zborurile companiei aeriene TAROM leagă Iașiul doar de capitala țării, București, cu până la 4 zboruri zilnice.

Cele mai multe zboruri sunt operate spre București (28 de zboruri/săptămână), Londra LTN (14 zboruri/săptămână) și Viena (până la 10 zboruri/săptămână).

La aeroportul din Iași sunt prezente companii din două alianțe, respectiv SkyTeam și Star Alliance. Compania TAROM face parte din alianța Sky Team, în timp ce Austrian Airlines face parte din alianța Star Alliance.

Aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara a înregistrat un număr de 1.354.859 pasageri în anul 2023, clasându-se pe locul 3 în rândul aeroporturilor regionale din țara noastră. În sezonul de vară, patru companii aeriene oferă rute către 17 destinații.

Cele mai mari companii aeriene, în ceea ce privește numărul de destinații, sunt: Wizz Air (15 destinații), HiSky, Lufthansa și TAROM, fiecare operând o singură rută din Timișoara.

Compania Wizz Air deservește 14 rute permanente și o rută sezonieră, cea de la aeroportul din Timișoara spre destinația de vacanță Zakynthos din Grecia.

Cele mai multe zboruri sunt operate spre București (peste 30 de zboruri/săptămână), München (până la 23 zboruri săptămânale), Milano BGY și Londra LTN (fiecare cu 7 zboruri/săptămână).

Cea mai mare companie aeriană pe cele trei aeroporturi regionale este Wizz Air, care operează zboruri pe 68 de rute, iar a doua este compania Ryanair, care zboară pe nouă rute.

Zborurile companiilor TAROM (Cluj Napoca, Iași, Timișoara) și HiSky (Cluj Napoca și Timișoara) conectează capitalele regiunilor cu capitala țării, iar pe lângă aceste rute operează și zboruri neregulate (charter) spre destinații de vacanță spre țări precum Egipt, Grecia, Turcia.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
un comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

+110 rute regulate în sezonul de vară al anului 2024 de la și spre București

Articolul următor

Aerro Direkt (România) operează zboruri pentru Nouvelair (Tunisia)

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share