Statul Român va prelua 75% din acțiunile companiei Blue Air

Foto: BoardingPass

Statul va deveni acționar majoritar al Blue Air după ce Ministerul Finanțelor a decis să execute garanția privind ajutorul de stat acordat companiei în vara anului 2020.

75% dintre acțiunile companiei low-cost Blue Air ar urma să fie preluate în curând de Statul Român, potrivit informațiilor publicate de CursDeGuvernare.

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Florian Daniel Geantă, a confirmat pentru sursa citată că Autoritatea va deveni acționar majoritar al Blue Air.

Ministerul Finanțelor Publice a luat decizia de a executa garanția privind ajutorul de stat acordat companiei low-cost în vara anului 2020. Informarea va fi transmisă către Blue Air în decursul zilei de joi, 17 noiembrie 2022.

AAAS a solicitat Ministerului Finanțelor Publice să îi fie puse la dispoziție toate documentele necesare pentru a putea demara procedura de preluare a acțiunilor.

Potrivit CursDeGuvernare, procedura implică mai multe etape, inclusiv notificarea Ministerului Transporturilor și aprobarea acesteia în cadrul AGA Blue Air.

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a afirmat că este greu de estimat cât va dura acest proces deoarece urmează să aibă discuții și cu reprezentanții Blue Air.

Intenția noastră este să repunem pe picioare această companie, dar asta o putem face abia după ce vom deveni oficial acționar în cadrul Blue Air și în urma unei analize detaliate”, a declarat președintele AAAS, conform CursDeGuvernare.

Terenul și aeronavele nu vor fi executate de către AAAS. De acestea se va ocupa ANAF, iar ulterior cel mai probabil va găsi cea mai bună modalitate pentru a le fructifica”, a adăugat oficialul.

Potrivit documentelor publice, Blue Air a garantat împrumutul primit de la Stat cu:
– un teren intravilan de 94.479 mp situat în Sectorul 1 din București;
– avioanele aflate în proprietatea Blue Air AVIATION (șase avioane);
– acțiunile deținute de Airline Invest SA și Rada Mihai Cătălin (CEO și acționar principal al companiei), în proporție de 75%, pe care le aveau la Blue Air Aviation SA;
– 75% din acțiunile deținute de Rada Teodor Cristian și Rada Mihai Cătălin în capitalul social al Airline Invest SA (societate acționară la rândul ei în compania Blue Air Aviation);
– acțiunile deținute de Airline Invest SA și Aurora Engineering SRL în capitalul social al Blue Air Tehnic SRL.

🗞️Abonează-te la buletinul informativ săptămânal Din aviație

Conform unui document al Ministerului Finanțelor Publice, publicat de Profit, Blue Air nu a mai achitat ratele, dobânzile și comisioanele aferente creditului accesat de la Eximbank încă din luna noiembrie a anului trecut.

În calitate de garant, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, spune că a achitat la zi ratele și dobânzile neplătite de Blue Air, totalul plăților și altor garanții emise ridicându-se până la începutul lunii octombrie la peste 140 milioane lei, transmite CursDeGuvernare.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Zborul MH17 a fost doborât în 2014 de o rachetă rusească

Articolul următor

HiSky a introdus catering contra-cost pe zborurile sale

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share