Ridgecrest: tranzacția cu Blue Air a căzut (actualizat)

Foto: BoardingPass

Ridgecrest, o companie listată la AIM, o subpiață a Bursei de Valori din Londra, a declarat luni că a încheiat negocierile cu privire la propunerea de preluare inversă a aeriene low-cost Blue Air.

Decizia luată de compania britanică este o consecință a incapacității Blue Air de a strânge finanțarea înainte de preluare inversă, aceasta fiind principala condiție acordului neobligatoriu dintre Ridgecrest și furnizorii Blue Air așa cum a fost anunțat în iulie, au afirmat oficialii Ridgecrest într-un comunicat de presă, potrivit SeeNews.

Advertisements

Consiliul de administrație al Ridgecrest a concluzionat că este în interesul acționarilor companiei să urmărească o tranzacție alternativă. Compania anticipează că va putea face un anunț suplimentar cu privire la o tranzacție alternativă în viitorul apropiat”, au adăugat oficialii Ridgecrest.

Pe 6 iulie 2021, Ridgecrest a anunțat că a încheiat un acord neobligatoriu pentru preluarea inversă a Blue Air, detalii AICI.

Conform acordului propus, Ridgecrest urma să achiziționeze compania Airline Invest SA și subsidiarele sale deținute în totalitate, Blue Air Aviation și Blue Air Technic.

Airline Invest SA are doi acționari, antreprenorul Cristian Rada și fratele său. Contraprestația datorată pentru potențiala tranzacție s-a propus a fi satisfăcută în întregime prin emisiunea către Cristian Rada și fratele său a peste nouă miliarde de noi acțiuni ordinare ale companiei, cuprinzând, imediat după aceea, aproximativ 95% din capitalul social emis actual al companiei.

De asemenea, s-a intenționat ca societatea să efectueze o consolidare adecvată a acțiunilor și/sau o subdivizare a acțiunilor simultan cu finalizarea tranzacției propuse. La finalizarea tranzacției, numele Ridgecrest ar fi fost schimbat în Blue Air Group plc.

În prezent compania Blue Air se confruntă cu pierderi masive și probleme financiare cauzate în principal de Covid-19. Din datele cunoscute, trei aeroporturi din România au decis executarea silită a companiei pentru neplata datoriilor, detalii AICI și AICI.

Actualizare, 26 octombrie ora 16:45: Referitor la această tranzacție, Oana Petrescu, CEO Blue Air, ne transmite:
Din punctul nostru de vedere renunțarea la preluarea inversă nu este un eșec, ci doar eliminarea unei variante tactice de accelerare a listării. În urma fazei de testare a pieței s-a dovedit că preluarea inversă ar aduce prea multă complexitate dată fiind situația în care se află Blue Air și piața aviatică – așa că am hotărât să ne listăm direct.

Calendarul listării pe piața alternativă de la Londra (“AIM”) nu s-a schimbat – am renunțat doar la preluarea inversă a Ridgecrest Ltd, din motive tehnice.

Data noastră țintă pentru listare a rămas începutul anului viitor, ideal în martie 2022, astfel încât să avem deja situații financiare auditate pentru anul încheiat la 30 septembrie 2021 și să putem finaliza în bune condiții Prospectul și toate procedurile de pre-listare și promovare a ofertei.

În plus, ne așteptăm că până atunci România să recupereze semnificativ decalajul de vaccinare comparativ cu alte țări europene, iar traficul aerian de călători să se relanseze dupa valul de pandemie din iarna aceasta, astfel încât să avem o ofertă atractivă nu doar din punct de vedere al performanțelor Blue Air, ci și din punct de vedere al potențialului pieței.

Suntem deja în discuții cu mai multi investitori ancoră, foarte interesați în această listare, iar săptâmana trecută a avut loc un prim “road show” de prezentare la Londra atât cu aceștia, cât și cu compania de brokeraj selectată pentru organizarea listării.

Decizia finală listare vs. private equity vs. investitor strategic o vom lua în luna decembrie 2021, împreună cu reprezentanții Statului Român, în funcție de situația financiara a companiei, rezultatele auditului la 30 septembrie 2021 și al procesului de atragere investitori (în curs) și după analiza comparativă a celor 3 variante de atragere capital și a opțiunilor strategice ale Statului Român privind cele 75% din acțiunile Blue Air gajate în prezent în favoarea Ministerului de Finanțe pentru garantarea garanției de stat emisă în favoarea Blue Air în octombrie 2020 cu titlu de ajutor de stat.

Advertisements
Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
3
Share