TUI și Ryanair trebuie să ramburseze unui aeroport austriac 13 milioane de euro

Foto: BoardingPass

Cele 13 milioane de euro pe care companiile aeriene TUIfly și Ryanair trebuie să le înapoieze unui aeroport din Austria au fost obținute ca subvenții.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis miercuri, 29 septembrie 2021, că aeroportul din Klagenfurt, Austria, trebuie să recupereze 13 milioane de euro acordate sub formă de subvenții companiilor aeriene TUIFly și Ryanair.

Advertisements

Comisia Europeană a declarat încă din 2016 că subvențiile primite de cele două companii aeriene de la aeroportul din Klagenfurt deținut de statul austriac încalcă regulile UE privind ajutoarele de stat și a solicitat guvernului austriac să recupereze subvențiile.

Conform Comisiei, serviciile de promovare încheiate între aeroportul din Klagenfurt și TUIfLy și Ryanair le-au oferit de fapt un avantaj competitiv incorect deoarece acestea de fapt ar fi redus celor două companii aeriene costul de operare.

În urma deciziei din 2016 a Comisiei Europene, TUIfly și Ryanair au contestat decizia și au adus cazul în instanță.

Miercuri, 29 septembrie, Tribunalul UE din Luxemburg a răspuns contestației celor două companii și admis decizia Comisiei Europene din 2016.

În concluzie, instituția a respins argumentele înaintate de către TUIfly și Ryanair și a dispus ambelor companii aeriene să ramburseze ajutorul de stat pe care l-au primit pentru a-și compensa avantajul prin contractele de promovare cu aeroportul austriac.

Compania Ryanair a anunțat deja că va contesta și decizia Tribunalului, potrivit Euractiv.

În prezent niciuna dintre cele două companii aeriene nu zboară sau are rute planificate pentru a fi operate spre și dinspre aeroportul Klagenfurt din Austria.

Ryanair este una dintre marii beneficiari și promotori ai acestor scheme de cooperare cu aeroporturile europene. În același timp, însă, compania irlandeză a contestat la Comisia Uniunii Europene majoritatea împrumuturilor de stat primite în timpul pandemiei de companiile aeriene din UE.

Comisia UE și alte instituții europene au susținut însă că majoritatea împrumuturilor contestate de Ryanair respectă regulile Uniunii privind ajutoarele de stat.

Advertisements
Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
1
Share