Analiză 58% dintre avioanele comerciale înmatriculate în România sunt Boeinguri

Foto: BoardingPass

Producătorul american de avioane are cea mai mare cotă de piață în ceea ce privește numărul de avioane comerciale înmatriculate în România.

La finalul anului 2021 nu mai puțin de 12 companii aeriene aveau înmatriculate în România 69 avioane comerciale de la patru producători.

Conform datelor de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) analizate de BoardingPass, producătorul american de avioane are o cotă de piață de 58% cu 40 de avioane înmatriculate.

Acesta este urmat de Airbus care are o cotă de piață de 20,3% cu un total de 14 avioane, iar pe al treilea loc se situează ATR cu o cotă de piață de 18,8% și 13 avioane înmatriculate.

Cele două avioane F100 care au fost produse de compania olandeză Fokker din flota Carpatair reprezintă doar 2,9% din piața locală.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de avioane care încă apar în registrul AACR sunt de fapt inactive după ce au fost retrase din serviciul comercial de către companiile aeriene care le dețin.

Dintre cele 69 de avioane comerciale care erau înmatriculate în România la finalul anului 2021, nouă avioane de tip ATR din flota companiei TAROM sunt inactive.

De asemenea, compania Blue Air are tot nouă avioane inactive, însă e vorba despre Boeinguri 737, iar singurele avioane din flotele companiilor HelloJets și Fly Lili sunt și ele inactive.

În anul 2021 au fost radiate din registrul AACR două Boeinguri 737, cele deținute de Cobrex Trans și Star East Airline.

Cota de piață în România a producătorilor de avioane comerciale / Grafic: BoardingPass

Pe lângă avioanele inactive, cota de piață în România a producătorului american de avioane va crește în următorii ani datorită comenzilor de avioane pe care companiile aeriene le-au plasat.

În consecință, Blue Air mai are de recepționat cel puțin cinci Boeinguri 737 MAX, iar TAROM are comandate cinci avioane de același tip și încă trei avioane ATR 72-600.

Însă, în acest an ar trebui să crească și numărul de avioane Airbus care vor fi înmatriculate și operate de companiile aeriene românești.

Compania Dan Air, cunoscută anterior ca Just Us Air, ar urma să mai recepționeze cel puțin trei avioane Airbus, detalii AICI și AICI.

Star East Airline va recepționa, de asemenea, încă un Airbus A320 în anul 2022, așa cum am scris AICI la finalul lunii decembrie 2021.

Air Connect, o companie aeriană nouă care se va lansa în 2022 în România, va avea în flotă avioane de tip ATR, detalii AICI.

Conform planurilor, compania Fly Lili va avea mai multe avioane de la Airbus în flotă, dar și de la Embraer.

Dar, dacă analizăm toate zborurile operate de companiile aeriene din și spre țara noastră situația se schimbă radical.

Astfel, cele mai multe avioane care zboară în prezent în România sunt produse de Airbus.

Companiile aeriene Wizz Air, Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss, British Airways, Air France, Turkish Airlines, Qatar Airways și Pegasus Airlines operează zborurile spre aeroporturile românești cu avioane Airbus.

Dintre companiile mari, avioane produse de Boeing folosesc regulat pe zborurile spre România doar KLM, EL AL, flyDubai și Ryanair.

Un număr redus de zboruri spre și dinspre România mai sunt operate de LOT, Austrian Airlines, Aeroflot și Lufthansa cu avioane de tip Embraer, de Havilland Dash 8-Q400, CRJ-uri de la Mitsubishi și Sukhoi SuperJet 100.

Revenind însă la finalul anului 2021, compania TAROM avea cea mai numeroasă flotă de avioane. Potrivit datelor de la AACR, compania națională avea înmatriculate 29 de avioane.

Aceasta este urmată de Blue Air cu 24 de avioane. Carpatair și HiSky au fiecare câte trei avioane, iar Air Bucharest și Dan Air (Just Us Air) dețin și ele câte două avioane fiecare.

Alte șase companii aeriene care dețin certificat de operator aerian în țara noastră au în flotă câte un singur avion fiecare.

Flotele companiilor aeriene românești la final de 2021 / Grafic: BoardingPass
Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.





Total
0
distribuiri
un comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Anul nou aduce un nou director general la TAROM

Articolul următor

Piloții și însoțitorii de bord care nu au PLF completat sunt amendați de DSP

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share