Urmărește-ne

Polonia a recepționat miercuri primul business jet Gulfstream G550

Știri

Polonia a recepționat miercuri primul business jet Gulfstream G550

Prima dintre cele cinci aeronave cu reacție achiziționate de Polonia pentru a transporta oficialii țării a sosit miercuri la Varșovia.

Un Gulfstream G550, construit în S.U.A., capabil să transporte 19 persoane, a aterizat miercuri după-amiază în zona militară a Aeroportului Frederic Chopin din Varșovia unde a fost întâmpinat de clasicul salut al tunurilor cu apă și de preoți ai bisericii catolice din Polonia.

Timp de peste două decenii, guvernele statului polonez au amânat achiziționarea unor avioane care să asigure deplasarea oficialilor polonezi, în timp ce fostele Tupolevuri TU-134 produse de sovietici erau îmbătrânite și întâmpinau probleme tehnice tot mai des.

Situația din anii precedenți s-a schimbat în primăvara acestui an când actualul guvern al Poloniei a decis să achiziționeze două avioane business jet Gulfstream G550 și trei Boeinguri 737, din care unul va fi B737-800NG folosit și alte două vor fi Boeinguri 737 MAX 7 BBJ (Boeing Business Jet). Mai multe detalii despre cele trei Boeinguri regăsiți în acest articol dedicat.

Citește și  Livrarea primului Airbus A320neo al Pegasus Airlines amânată

De la scoaterea din operațiuni a Tupolevurilor TU-134, oficialii polonezi au zburat în vizitele de lucru folosind elicoptere ale armatei, zboruri charter și două Embraere ERJ170 ale operatorului LOT Polish Airlines.

De dragul comparației, România nu mai are de ani buni niciun avion dedicat vizitelor de lucru pe care oficialii români le efectuează, în țară sau în străinătate, și nici nu există vreo intenție pentru achiziție. Din cauza acestui fapt, la începutul acestei luni, Administrația Prezidențială a închiriat un Gulfstream 550, similar cu cele achiziționate de guvernul polonez, pentru a-i asigura transportul președinteului Klaus Iohannis din România în SUA. În cazul vizitelor de lucru pe care oficialii români le efectuează în țară sau în străinătate, aceștia zboară deseori pe curse de linie operate de TAROM sau închiriază avioane ale companiei aeriene naționale în cazul în care destinația nu este servită de companie.

Citește și  Turkish Airlines poartă discuții cu Boeing pentru achiziționarea a opt aeronave B747-8i

Foto principală: Łukasz Sienicki‎

Ți-a plăcut acest articol? Arată-le și prietenilor tăi, sharing is caring!

Citește tot articolul

Click pentru a comenta

Vrei să zici ceva?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate

Suntem și pe Facebook

Noutăți de pe Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Parcare Otopeni

Parcare Otopeni

Articole populare

Publicitate
Mergi sus