Trip report: zbor Aegean Airlines A3961: București – Atena cu Airbus A320 în Business Class

Aegean Airlines a primit în ultimii șase ani consecutivi premiul pentru Cea mai bună companie aeriană regională în Europa, acordat de Skytrax.

Curios fiind de serviciile pe care companiile aeriene le oferă, zbor des pentru a vedea la fața locului cum decurg treburile, iar weekendul trecut am ales să zbor cu Aegean Airlines din București către Atena. A fost un zbor scurt însă suficient cât să-mi fac o părere despre serviciile acestui operator aerian, atât de premiat. 🙂

Aegean Airlines, membru al Star Alliance, oferă 10 zboruri pe săptămână către capitala Greciei, cu două zboruri pe zi în fiecare luni, joi și vineri. Alături de operatorul grec, ruta mai este servită de TAROM și low-costul Ryanair.

Prețul biletelor la Aegean pe această rută în Economy se situează în jurul sumei de 80EUR dus-întors, fără bagaj de cală, sau aproximativ 530EUR în Business Class.

Check-in

Aegean Airlines este unul dintre operatorii care permite check-inul online cu 48 de ore înainte de ora de decolare. Pe site puteți să vă alegeți gratuit locul din aeronavă, pentru cei care călătoresc în Economy am vești bune, pot fi selectate gratuit inclusiv locurile de pe cele două rânduri de la ieșirile de urgență.

În cazul în care aveți și bagaj de cală sau pur și simplu vreți să faceți check-inul la aeroport, ghișeele Aegean sunt deseori alături de cele ale Lufthansa, LOT, Austrian, ghișeele 89-91.
Am observat că se cântărește inclusiv bagajul de cabină, așadar să aveți grijă ca greutatea lui, nu trebuie să depășească 8kg, mai multe detalii despre politica de bagaje găsiți pe AegeanAir.com.

Îmbarcare

Fără transfer cu autobus, deci e un plus la confort. 🙂
Zborul meu a fost alocat pentru îmbarcare la poarta 03, poartă care se află în partea stângă imediat după ce treceți de duty free. Dacă sunteți pasager Business Class, nu uitați că puteți ajunge și în Business Lounge-urile din aeroport.

Am fost surprins că îmbarcarea nu s-a făcut în funcție de clasa de călătorie, cum se obișnuiește de obicei. În cazul în care vă întrebați, menționez că zborul nu a fost în întârziere astfel încât agentul de la poartă să grăbească procesul de îmbarcare. Datorită acestui lucru, am scăzut un punct pentru serviciile de la sol.

Aeronava

Un Airbus A320-200 înmatriculat SX-DGR care se află în flota Aegean din 30 Mai 2014. Primul zbor al acestui avion a fost în 14 Aprilie 2008, deci are aproape 9 ani. Poate fi considerat unul destul de tânăr, însă datorită curățeniei surprinzătoare pe care am regăsit-o la bordul său m-am gândit că este mult mai nou. Sper doar că toate avioanele din flota operatorului elen sunt la fel de curate și îngrijite.

Conform AirFleets.net, Aegean Airlines are 47 de aeronave în serviciul comercial, din care 1 Airbus A319, 8 Airbusuri A321 și alte 38 x A320. Media vârstei a tuturor avioanelor Aegean este de numai 8 ani, cele mai noi fiind Airbusurile A320 cu o vârstă medie de 7.5 ani.

Scaunul

Din informațiile pe care am reușit să le aflu, se pare că Aegean Airlines nu a echipat nicio aeronavă din flota sa cu scaune Business reale. 🙁
Ceea ce am găsit în Business Class e deja clasica configurație adoptată de majoritatea operatorilor aerieni din Europa, layout 3-3 cu scaunul din mijloc blocat.

Scaunele sunt curate și confortabile, cel puțin asta pot să spun în urma unui zbor de o oră și 15 minute.

Ce scaun sa alegi?

Nu prea pot să vă spun ce să alegeți deoarece depinde foarte mult de preferințele fiecăruia dintre noi. În Business Class sunt alocate 3 rânduri a câte două scaune, deci pot fi maxim 6 pasageri. Eu personal am ales scaunul 1A, în partea stângă a aeronavei, iar la decolare am avut o vedere frumoasă a unui București înghețat. La aterizare am admirat frumoasa capitală elenă. Datorită acestor două „elemente”, vă recomand totuși să alegeți un scaun de la geam din partea stângă, atât pe zborul către Atena cât și la retur.

Zborul

Cei 67 de pasageri, 2 în Business Class și alți 65 în Economy au fost îmbarcați la timp și am părăsit poarta de îmbarcare cu un minut mai devreme decât ora înscrisă pe boarding pass.

Distanța dintre cele două capitale este de 760km, iar durata zborului a fost de numai o oră și 15 minute. În ”drum” spre Grecia am zburat peste Bulgaria și Nord-Estul peninsulei, tot zborul a decurs lin și fără turbulențe sau alte evenimente notabile.

Echipajul de la bordul aeronavei a fost incredibil, da, pot să afirm asta, de dedicat și foarte atent la pasageri, cel puțin în Business Class. Pot să afirm de asemenea că serviciul din Business Classul Aegean a fost cu mult peste cel oferit de Alitalia.

La capitolul confort mai amintesc și despre faptul că la scurt timp după îmbarcare am primit o pernă și pătură. 🙂

Acum, vă reamintesc că Aegean zboară din capitala Greciei către București zilnic cu Airbus A320, durata zborului fiind de numai o oră și 35 de minute, iar programul de operare este următorul:
A6 961: București (OTP) 10:55 – 12:30 Atena (ATH) // luni, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă
A6 960: Atena (ATH) 08:40 – 10:15 București (OTP) // luni, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă

A3 963: București (OTP) 19:20 – 20:50 Atena (ATH) // luni, joi, vineri și duminică
A3 962: Atena (ATH) 17:00 – 18:40 București (OTP) // luni, joi, vineri și duminică

Mâncarea

Un breakfast cald, de bună calitate și suficient de consistent pentru un zbor atât de scurt. Multe fructe proaspete și băutură la discreție, cafea, ceai, vin, bere și mai multe tipuri de suc. Am apreciat foarte mult croissantul și pâine caldă. 🙂

In-Flight Entertainment

Din nou, operatorii din Europa au trișat, la fel cum se întâmplă și cu scaunele din Business Class, și la acest aspect. Nu există un sistem propriu-zis de IFE, însă în buzunarul scaunului din față ai la dispoziție multe reviste cu informații interesante despre Grecia, operator aerian sau chiar o varietate de lucruri în duty-free shop. Menționez și faptul că însoțitorii de zbor m-au informat că îmi pot oferi ziare și alte reviste decât cele din buzunarul scaunului.

În ultima ediție a revistei Blue, Aegean promovează vizita în Grecia a fostului președinte american, Barack Obama, în mare parte, revista are un conținut foarte interesant.

Aterizarea

Am coborât din altitudine prin partea nordică a Atenei, am ajuns în Vestul său unde printre nori am putut admira fostul aeroport internațional al Atenei, orașul Atena dar și alte insule din apropiere. Merită să stați la geam, pe un scaun din partea stângă a cabinei.

Aterizarea s-a făcut pe pista 03L, aeroportul elen având două piste, la timp și am avut parte de un touch-down smooth. După oprire ne-am îndreptat către terminalul aeroportului și am fost debarcați prin jetbridge, în zona non-Schengen a aeroportului. În cazul în care zburați mai departe din Atena către o zonă non-Schengen, transferul se face foarte rapid. Treceți de un control de pașapoarte unde am fost singurul pasager și controlul de securitate, de asemenea foarte liber. Dacă vă continuați călătoria cu Aegean Airlines către una din destinațiile interne din Grecia, un agent vă așteaptă la ieșirea din jetbridge pentru a vă conduce la poarta de îmbarcare a celuilalt zbor.

Verdictul

Destinații Aegean în Grecia (click pentru zoom)
Destinații Aegean în Grecia (click pentru zoom)
Am ales să zbor și cu Aegean pentru a vedea dacă într-adevăr își merită distincțiile primite de-a lungul timpului. Până în acest moment am zburat cu ei doar în Business Class și pot să spun fără ezitare că da, le merită pe deplin. În luna Martie voi zbura către Atena din nou cu acest operator aerian însă în Economy. Mă aștept ca și serviciul din Economy să fie la fel de bun precum în Business.

Deseori Aegean Airlines are promoții pentru biletele către Atena și alte insule grecești, iar în cazul în care vreți să vizitați una sau mai multe insule din Grecia atunci ei sunt o opțiune foarte bună datorită duratei reduse a transferului pe care va trebui să îl faceți în Atena.

Ca puncte de reper la notele acordate acestei recenzii am folosit recenzia zborului din Business Class cu Alitalia, poate fi citită aici.

Ευχαριστώ πολύ Aegean Airlines!

NOTĂ: Acest material nu este unul sponsorizat, iar fotografiile și părerile prezentate ne aparțin. Preluarea parțială sau integrală a textului și a imaginilor prezentate în acest articol poate fi făcută doar cu acordul în scris al BoardingPass.ro și precizarea sursei!

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Emirates își extinde operațiunile la Atena, va opera zboruri din capitala Greciei către Newark, SUA

Articolul următor

Operatorul low-cost Norwegian va opera zboruri de la București?

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share