ROMATSA și AACR nu pot interzice companiilor bieloruse accesul în spațiul nostru aerian

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civila Română (AACR) nu au pârghii legale prin care să le interzică companiilor aeriene bieloruse accesul în spațiul nostru aerian.

Cele două entități au transmis BoardingPass faptul că în conformitate cu prevederile legale actuale nu pot restricționa accesul companiilor aeriene bieloruse în spațiul aerian românesc.

Conform legislației naționale “OUG 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale” și “Legea 217/2019 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale” ROMATSA nu deține competente decizionale în materie de politică externă”, se arată în răspunsul primit de la ROMATSA.

De asemenea, ROMATSA transmite că mesajele NOTAM prin care mai multe țări din Europa restricționează accesul companiilor aeriene din Belarus în spațiul lor aerian „au fost emise în urma unor prevederi din legislația națională aferentă fiecărui stat emitent”.

La rândul său, Autoritatea Aeronautică Civila Română (AACR) ne-a transmis următoarele:
Autoritatea Aeronautică Civila Română nu deține competențe decizionale în materie de politică externă. Cu privire la „Buletinul informativ nr. 2021-10_1” și la „Nota informativă privind spațiul aerian din Belarus (FIR Minsk)”, transmise de EASA, la începutul acestei săptămâni, AACR a luat decizia în baza competențelor legale, de a informa toți operatorii aerieni certificați și aflați sub supravegherea AACR în legătură cu riscurile de siguranță din spațiul aerian al Republicii Belarus (FIR Minsk) pentru ca aceștia să le ia în considerare în propriile evaluări ale riscurilor, astfel încât să mențină nivelul optim de siguranță a zborurilor.

În prezent doar zborurile Blue Air dintre București și Helsinki și retur ar fi nevoite să evite spațiul aerian bielorus, iar Belavia este singura companie aeriană bielorusă care tranzitează regulat spațiul aerian românesc.

Până acum mai multe țări din Europa, Finlanda, printre ele se numără Polonia, Ucraina, Letonia, Lituania, Franța, Marea Britanie, au interzis companiilor aeriene bieloruse accesul în spațiul lor aerian.

În urma acestei decizii, Belavia a anulat până în 30 octombrie 2021 zborurile sale regulate din Minsk spre 13 destinații din nouă țări: Varșovia, Milano, Amsterdam, Roma, Frankfurt, Berlin, Munchen, Hanovra, Viena, Bruxelles, Barcelona, Kaliningrad, Tallinn.⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încalcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
6
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
6
Share