ANALIZĂ Șase decese în 2022 din accidente aviatice în România

Șase persoane și-au pierdut viața în accidente aviatice care au avut loc în anul 2022 pe teritoriul României, iar alte trei au fost grav rănite.

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a publicat raportul anual privind investigațiile de siguranță pe care le-a desfășurat în anul 2022.

Datele centralizate de AIAS în raport arată că anul trecut aceasta a deschis investigații pentru 15 evenimente aviatice care au avut loc în țara noastră.

Dintre acestea, patru au fost accidente aviatice care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești, iar șapte au fost accidente a căror victime au fost rănite.

De asemenea, AIAS a mai deschis investigații pentru trei incidente grave și un incident minor care au avut loc în țara noastră în perioada ianuarie-decembrie 2022.

Numărul evenimentelor aviatice care au avut loc în țara noastră în decursul anului trecut este peste media de 13 evenimente anuale înregistrate în perioada 2012-2022.

Detaliat, în cele patru accidente aviatice care au fost înregistrate în 2022 și-au pierdut viața șase persoane, alte trei au fost rănite grav, iar o persoană a suferit răni minore.

Cu excepția persoanelor care au suferit răni minore, cifrele pentru anul trecut privind numărul persoanelor care și-au pierdut viața sau au fost rănite grav în accidente aviatice sunt, de asemenea, peste media perioadei 2012-2022.

Distribuția numărului de răniri în evenimentele de aviație civilă în perioada 2012-2022 / Date și grafic: AIAS

Avioanele care au fost implicate în evenimentele pentru care AIAS a deschis investigații anul trecut au efectuat zboruri de transport non-comercial, de aviație generală.

În anul 2022 din numărul de 15 investigații deschise, șase dintre aceste au fost implicate avioane (cu masă maximă de decolare mai mare de 2.250 kg), în cazul a patru evenimente au fost implicate avioane ultraușoare, o investigație a fost deschisă pentru un eveniment cu un elicopter și în alte două evenimente au fost implicate planoare.

De asemenea, anul trecut au fost deschise investigații și pentru evenimente în care au fost implicate o parașută și un motodeltaplan, informează AIAS.

Adițional evenimentelor înregistrate în anul 2022 pe teritoriul României, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a avut reprezentant acreditat pentru investigarea a două evenimente care au avut loc în afara României dar au fost implicate avioane înmatriculate în țara noastră.

Unul dintre aceste evenimente a avut loc în 6 mai 2022 la aeroportul din Napoli (Italia) unde un Boeing 737-800 Blue Air a suferit o aterizare dură, detalii aici.

Al doilea eveniment la care AIAS a avut reprezentant acreditat a vizat investigarea accidentului de lângă aeroportul Linate din Milano (Italia) în care a fost implicat un avion privat înregistrat în România, detalii aici.

Adițional, AIAS a finalizat anul trecut investigațiile pentru 17 accidente și incidentele grave care au avut loc în ultimii ani în țara noastră și a emis trei recomandări de siguranță.

În decursul anului 2022, Autoritatea a închis 17 recomandări de siguranță, după ce a considerat că o parte din recomandările de siguranță emise în anii precedenți și-au atins rezultatele scontate în materie de siguranță prin implementare.

Referitor la perioada 2012-2022, AIAS a deschis investigații pentru un total de 142 evenimente de aviație, dintre acestea 30 au fost accidente fatale, 74 au fost accidente non-fatale. Au fost înregistrate și 33 de incidente grave și 5 incidente minore.

În aceeași perioadă 46 de persoane și-au pierdut viața în accidente aviatice în România, 26 au fost rănite grav, iar alte 16 persoane au suferit răni minore.

Distribuția numărului de investigații în perioada 2012-2022 / Date și grafic: AIAS
Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Rută nouă: Bacău – Milano Bergamo cu Dan Air din aprilie 2024

Articolul următor

Un sindicat TAROM amenință cu grevă din cauza „legii austerității”

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share